Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 80604 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Dolen

Eikendreef 17, 21 (Houthalen-Helchteren)
Het belang van het kasteel Ter Dolen ligt vooral in de wijze waarop het, ondanks de verbouwing in het vierde kwart van de 18de eeuw, getuigt van zijn vroeg-16de-eeuws karakter.


ID: 80525 | Bouwkundig element

Genaderse watermolen

Springstraat 10 (Houthalen-Helchteren)
Sterk gerenoveerd alleenstaand breedhuis met gewijzigde ordonnantie; onbepaald aantal traveeën en één bouwlaag, in kern van 1788.


ID: 79557 | Bouwkundig element

Boogbrug over de Engelendelft

Drie Grachtensteenweg (Houthulst)
Bakstenen boogbrug uit de jaren 1920 over de Engelendelft. Roodbakstenen bruggenhoofden met arduinen deksteen en metalen leuning.


ID: 214052 | Bouwkundig element

Bruggen en aanlegkaai Drie Grachten

Ieperleedijkstraat (Houthulst), Drie Grachten, Ketsedijk (Lo-Reninge)
Het gehucht Drie Grachten ligt ten westen van Merkem waar de steenweg van Merkem naar Noordschote het kanaal Ieper-IJzer kruist.


ID: 13225 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Rattennest

Mortselsesteenweg 91 (Hove)
Het huidig gebouw dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het kasteel en een deel van het oorspronkelijke domein bleef ongerept behouden te midden van een villawijk.


ID: 13235 | Bouwkundig element

Kasteel Cappenberg

Wouwstraat 44 (Hove)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, ingeplant in beboomde tuin met grasperk aan zuidzijde.


ID: 87491 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wijnendale

Diksmuidebaan 49, Fonteinstraat (Ichtegem), Fonteinpad, Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Domein met omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten. Buiten de omheiningsmuur liggen nog de ijskelder en het kapelletje van Wijnendale ten zuiden. Binnen de omheiningsmuur bevinden zich nog een moestuin, zaaibedden, kweekterreinen en de zuidgerichte halfronde druivenserre. De binnenkoer is deels gekasseid, deels grasplein met hagen, aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys. Bos met heel wat restanten van de zeer oude beheersvormen en een zeer grote floristische waarde met 'oudbosplanten'.


ID: 211228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lantonnois van rode

Zedelgemsesteenweg 162-166 (Ichtegem)
Kasteeldomein uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het huidige kasteel in kern opklimmend tot 1847, is fasegewijs tot stand gekomen. Op het domein bevinden zich verschillende bijgebouwen: een conciërgewoning, wagenhuis, schuur, stalling, koetsierswoning, hovenierswoning en kippenhok met duiventoren en aan de straat gelegen kapel. Park in landschappelijke stijl met afsluitingshaag en toegankelijk via een drietal toegangen afgesloten met in hekpijlers gevatte hekken. Het park bestaat uit een westelijke voormalige toegangsdreef, boogbrug, ovaalvormige graspartij met gemoduleerd reliëf en vijver en enkele bijzondere parkbomen en een parkbos met kronkelende padenstructuur. Van de moestuin resteert enkel een fruitmuur parallel met de steenweg en een serre. Ten zuiden centrale dreef en restant van een boomgaard en weilanden omgeven door dreven en bomenrijen. Op het einde van westelijke dreef ligt de voormalige opzichterswoning.


ID: 30760 | Bouwkundig element

Buitenverblijf 't Seminariehof

Adriaansensweg 1 (Ieper)
Voormalig buitenverblijf voor de seminaristen van Ieper - laatst genoemde was zetel van een bisdom van 1561 tot 1801-, gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst.


ID: 214046 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Barmstraat (Ieper)
Tussen de twee sluizen in Boezinge bevindt zich over het Ieperleekanaal een heden buiten gebruik gestelde spoorwegbrug.