419 resultaten
ID: 301192 | Landschappelijk element
Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.
ID: 131039 | Landschappelijk element
Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.
ID: 131045 | Landschappelijk element
Einde 53 (Lommel)
Een bomenrij van 3 gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos) vormt een scherm bij de voorgevel van een woning. De linden fungeren hier niet enkel als schermbomen maar ook als afweerbomen. Aan de overkant van de straat bevinden zich 2 gekandelaarde Hollandse linden, die tevens ook als scherm- en afweerbomen werden aangeplant.
ID: 131043 | Landschappelijk element
Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.
ID: 131041 | Landschappelijk element
Hoeverdijk 11 (Lommel)
Gekandelaarde zomerlinde (Tilia platyphyllos)) als schermbeplanting horende bij het woonhuis van een hoeve. De boom staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend op het boerenerf.
ID: 131042 | Landschappelijk element
Hoeverdijk 11 (Lommel)
Centraal op het erf staat een oude gekandelaarde lindeboom. Het is een Hollandse linde die op het erf werd geplant als schaduwboom bij de mestvaalt en om het ingespannen paard te beschermen tegen de felle zomerzon.
ID: 80174 | Bouwkundig element
Loberg 33 (Lommel)
Bakstenen hoeve, acht traveeën en één bouwlaag onder een steil leien wolfsdak op daklijstbalkjes. Van de voormalige nutsvoorzieningen bleef enkel een waterput bewaard.
ID: 131051 | Landschappelijk element
Loberg 33 (Lommel)
De langgestrekte hoeve Spooren wordt langs de straatzijde afgeschermd door vier gekandelaarde lindes. De Hollandse lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.
ID: 131055 | Landschappelijk element
Luikersteenweg 451 (Lommel)
Het beeld van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk wordt bepaald door een aantal leibomen. Het betreft 10 gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea) die samen met de kerk een historische eenheid vormen. Wat verder, op een grasperkje naast de kerk staat nog een impossante oude lindenhakhoutstoof.
ID: 131959 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
Een gekandelaarde linde staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.