Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 131695 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met hoekboom

Mostert (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee graslanden. Knotbomen en opgaande bomen van gewone es, knothaagbeuken en knotwilgen komen in de rij voor. De hoekboom is een geknotte gele bindwilg.


ID: 131697 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Mostert (Voeren)
De opgaande es is aangeplant als hoekboom van een weiland. De boom, met een representatieve groeivorm, staat in de omgeving van een halfverharde weg.


ID: 131747 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als hoekboom

Neubau (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat in de perceelshoek van een voormalige hoogstamboomgaard bij hoeve Middelhof. De percelering van deze boomgaard is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris te zien. Op de 19de en 20ste eeuwse topografische kaarten is steeds een hoogstamboomgaard te zien. De afbakening van deze percelen gebeurde niet enkel door deze boom maar door een hele bomenrij, waarvan enkel dit exemplaar overgebleven is. Het was de verlandschappelijking van de administratieve grens tussen 2 percelen. Naast deze landschappelijke functie werd ook het hout van de knotbomen geoogst om te gebruiken als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131674 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De omvangrijke geknotte gewone es staat in de hoek van een hoogstamboomgaard. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131675 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De hoge geknotte gewone es staat in de hoek van een hoogstamboomgaard. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131678 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De knotwilg is aangeplant als hoekboom bij een hoogstamboomgaard. Het betreft een gele bindwilg.


ID: 131686 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Plankerweg (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant op de kadastrale perceelshoek van een weiland. De hoekboom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131776 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Reesberg (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant in de kadastrale hoek van een weiland. Het betreft een oude perceelsgrens. Deze perceelsgrens is op de Poppkaart geregistreerd. Op latere topografische kaarten wordt deze perceelsgrens steeds als beplant weergegeven. De houtkant is op de kaart van 1939 volledig aanwezig, op de kaart van 1969 is hij gedeeltelijk aanwezig. De hoekboom is een relict van de houtkant en blijft staan om de perceelsgrens te markeren.


ID: 131777 | Landschappelijk element

Es als hoekboom bij wegkruis

Reesberg (Voeren)
WDe opgaande es bij het wegkruis is gelegen naast de weg Reesberg. Het wegkruis wordt voor het eerst vermeld op de topografische kaart van 1969, mogelijk is het een verplaatst kruis van een iets meer zuidelijke locatie. De perceelsgrens waarvan deze boom in de hoek is aangeplant is op de Poppkaart weergegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw wordt deze perceelsgrens steeds beplant weergegeven. Net ten noorden ervan liep een pad, dat tot de kaart van 1981 staat aangegeven. De locatie van de boom markeert een oud kruispunt van wegen en paden. De kruisboom en het bijhorend wegkruis vormen een historische eenheid en zijn beeldbepalend.


ID: 131758 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich deels op het talud van een holle weg en deels op een oude bosgrens. De holle weg en het bos zijn reeds op de midden 19de eeuwse kaart van Vandermaelen te zien. Het bos blijft tot de kaart van 1939 duidelijk herkenbaar aanwezig. Op de kaart van 1969 is het bos gerooid en omgezet in landbouwgebied. De houtkant volgt de oude bosgrens. De holle weg blijft al die tijd ongewijzigd weergegeven op de kaarten. In één van de perceelshoeken staat een hoekboom, een opgaande eik met omtrek 201 cm (gemeten op 150 cm). De houtkant bestaat onder meer uit zes zware struiken van rode kornoelje, hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn, knotbomen van gewone haagbeuk als relict van een zeer oude kaphaag. De houtkant werd aangeplant als erosiebestrijding en in functie van houtproductie.