Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 39148 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banbrouwerij De Oude Kam en omgeving

Dorpsstraat 61, 65-67 (Gooik)
Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw. Achter de hoeve ligt een door bomen omzoomd grasland.


ID: 39204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Heetvelde en omgeving

Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen. De kasteelsite is langs de straatkant omgeven door een haag en opgaande bomenrij. De Papenmeersbeek en Keitsenbergbeek ten zuiden vallen op door de begeleidende bomenrijen.


ID: 39191 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Molleken

Ter Mollekenstraat 8, 8B (Gooik)
Mooi gelegen bij een met bomen afgebakende beek. In zijn huidige vorm gaat het om een ruime gesloten hoeve met gebouwen uit 18de en 19de eeuw.


ID: 133148 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs oever Maalbeek

Beekweg, Beiaardlaan, Borrestraat, Kloosterdam, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij van hoofdzakelijk wilg bevindt zich op beide oevers van de Maalbeek, meestal afwisselend op de linker- of de rechter oever. De knotbomenrij komt voor in combinatie met het wandelpad langs de Maalbeek.


ID: 133123 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van els en wilg

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen liggen rond een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De drie zuidelijke bomen zijn zwarte elzen met knothoogte 1,8 meter. De middelste heeft een omtrek van 123 centimeter. Ten noorden van deze bomen, op dezelfde perceelgrens, staan er 3 bindwilgen. De knothoogte bedraagt hier 2,5 meter. De zuidelijkste van dit groepje van drie bomen heeft een omtrek van 310 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133125 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs Lintbeek

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen ligt in een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De soorten bestaan uit verschillende wilgensoorten, waaronder schietwilg. De bomenrij ligt op de perceelgrens en langs een waterloop. Deze perceelsrand vormt tevens de grens tussen de gemeenten deelgemeenten Humbeek en Grimbergen. De meest oostelijke boom is de dikste, en heeft een omtrek van 263 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133163 | Landschappelijk element

Opgaande bomenrij van zomereiken

Borrestraat (Grimbergen)
De drie zomereiken staan in een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, en net oosten van de Liermolen. De bomenrij is vermoedelijk een relict van een langere bomenrij of dreef in de Borrestraat.


ID: 133068 | Landschappelijk element

Knotwilgenrijen langs weide

Diegemput, Oyenbrugstraat (Grimbergen)
Knotwilgenrijen omzomen het driehoekig grasland dat aan alle zijden omsloten wordt door Diegemput en de Oyenbrugstraat. De perceelsrandbegroeiing bestaat uit verschillende soorten wilgen. De rijen zijn vrij gaaf en herkenbaar aanwezig, en typeren het gesloten en kleinschalige beeld van de Maalbeekvallei.


ID: 133074 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat, Heidebaan (Grimbergen)
Lange knotbomenrij op de perceelsgrens.


ID: 133075 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat (Grimbergen)
Knotbomenrij op de perceelsgrenzen van weiden en akkers. De wilgenrij is op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De knotbomen, die bestaan uit verschillende variƫteiten van wilg, worden nog periodiek beheerd.