388 resultaten
ID: 135217 | Landschappelijk geheel
Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.
ID: 86171 | Bouwkundig element
Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.
ID: 72327 | Bouwkundig element
St.-Lambertuskerkstraat (Maaseik)
De kerk is gelegen binnen de ommuring van het voormalige kerkhof. Kruisbasiliek met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een driebeukig schip, een transept, een koor en twee sacristieën, een neogotische en een recente.
ID: 1327 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Maasmechelen)
Neoclassicistische zaalkerk van 1840-1842. Op het kerkhof drie natuurstenen grafkruisen.
ID: 1236 | Bouwkundig element
Dreef (Maasmechelen)
Kerkhof, op de plaats van de oorspronkelijke parochiekerk, waarvan de funderingen bewaard bleven. Het kerkhof is ommuurd en aan de noordzijde afgesloten met gietijzeren hekwerk. Op het kerkhof bleven graftekens van de 17de eeuw tot de jaren 1960 bewaard.
ID: 1266 | Bouwkundig element
Kerkplein (Maasmechelen)
Classicistische zaalkerk van 1788; de neo-classicistische westpartij dateert van 1867. Aansluitend de restanten van het kerkhof met een lapidarium.
ID: 1291 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Maasmechelen)
Het laatgotisch mergelstenen koor is de enige restant van de voormalige Sint-Christoffelkerk uit de 16de eeuw.
ID: 1314 | Bouwkundig element
Schoorstraat 11 (Maasmechelen)
Neogotische kerk van 1855. In 1939 bouwt architect K. Gessler haaks op de noordelijke zijbeuk een nieuwe kerk. Aansluitend een restant van het kerkhof met 17de-eeuwse graftekens.
ID: 1151 | Bouwkundig element
St-Jorisstraat (Maasmechelen)
Classicistische zaalkerk van 1791. Het koor dateert van 1832, de westtoren en de twee westtraveeën van 1852. Omheen de kerk ligt een kerkhof.
ID: 1193 | Bouwkundig element
Vrijthof (Maasmechelen)
Neoromaanse kruisbasiliek van 1929-32, naar ontwerp van K. Gessler van Maaseik, aansluitend bij de toren uit de 13de eeuw.