Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2940 resultaten


ID: 84681 | Bouwkundig element

Huis Vanden Bossche

Dorp 75 (Berlare)
Aanvankelijk huis Vanden Bossche uit 1871, later brouwerswoning van dezelfde familie met resten van de bijhorende voormalige mandenmakerij uit 1898, in 1905 vergroot en herbestemd tot brouwerij De Oude Linde. Hoekhuis met Gaver, door zijn kenmerkende quasi afgeronde hoek ook het Rond huis genoemd.


ID: 83847 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heikantstraat 17 (Berlare)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, al aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. IJzeren toegangshek aan zware vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat, tussen lage stalvleugel en hulsthaag. Achterin gelegen boerenwoning onder pannen zadeldak met verspringende daknok. Op het voorerf, haaks ingeplante lange eind-19de-eeuwse bedrijfsvleugel, vergroot in de 20ste eeuw.


ID: 84701 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogeweg 32 (Berlare)
Voormalig hoevetje ingeplant op de rooilijn, links en rechts geflankeerd door fraaie ijzeren hekken aan vierkante bakstenen pijlers. Laag bakstenen gebouw van vier traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1899.


ID: 84697 | Bouwkundig element

Directeur- en burgemeesterswoning

Hogeweg 9 (Berlare)
Deze woning werd omstreeks 1900 gebouwd als directeurswoning voor de touwfabrikant en latere burgemeester Gustaaf Van den Berghe. Een bijhorende hovenierswoning, kwam in dezelfde periode tot stand. De woning in eclectische stijl is illustratief voor de meest aanzienlijke burgerwoningbouw uit eind 19de – begin 20ste eeuw binnen landelijke woonkernen. De lusttuin bevat diverse tuinfolies in cementrustiek met karakteristieke imitatieboomstammen zoals een volière, een boogbrugje met leuningen over de tuinvijver en drie plantenstandaards.


ID: 84713 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kapelleplein 6 (Berlare)
Boerenwoning, gebouwd in 1903 en in 1937 vergroot. Op de rooilijn tegenover de Bareldonkkapel ingeplante vrijstaande boerenwoning met één bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, onder pannen zadeldak. Links, aanpalend breed ijzeren hek aan gemetste hekpijlers onder pannen zadeldakjes.


ID: 84714 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkhofdreef (Berlare)
Nieuw kerkhof ter vervanging van het ommuurde oude kerkhof op het dorpsplein rond de Sint-Martinuskerk, in 1882 in gebruik genomen en in 1938 uitgebreid. Hoofdtoegang afgesloten door een tweedelig zwart geschilderd ijzeren hek aan twee decoratief uitgewerkte ijzeren hekpijlers. Calvariekapel opgericht in 1884.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 84718 | Bouwkundig element

Het Pachthof

Oude dreef 3 (Berlare)
Aan de noordzijde van de vierkante enkelvoudig omgrachte site, rest van toegangspoort met ijzeren hek. Achterin gelegen landelijke woning van zes traveeën op rechthoekige plattegrond met noordelijk gerichte voorgevel. Dubbelhuis bestaand uit een breder rechter gedeelte van één bouwlaag op gewelfde kelder waarbij links een even hoog deel van twee bouwlagen aansluit. Volgens de verschillende bouwkenmerken en de bouwnaad tussen beide helften, vermoedelijk deels daterend uit de 17de en deels uit de 18de eeuw.


ID: 78639 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Scheldestraat 14 (Berlare)
Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1870 door J. Steeman, in 1891 en 1911 vergroot door zijn kinderen, olieslagers. De achterliggende tuin met boomgaard paalde voorheen met een aanlegkaai naast de Schelde. Aan de straat ingeplant alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met houten kroonlijst. Rechts doorrit naar de achterliggende tuin met fraai ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers.


ID: 84724 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Bareldonk

Schriekenstraat (Berlare)
Het aanlegplan en de ingang tot de kleine begraafplaats zijn een ontwerp van architect J. Van de Wiele van 1938. Tweedelig laag ijzeren toegangshek aan samengestelde bakstenen hekpijlers. Eenvoudige aanleg gekenmerkt door een breed middenpad dat van de toegang leidt naar het kerkhofkruis en evenwijdige grafperken.