Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 135126 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Zwarte Beek van Meldert tot Zelem

Schaffen (Diest), Halen, Zelem (Halen), Lummen, Meldert (Lummen)
De benedenloop van de Zwarte Beek vloeit vanaf Meldert (Lummen) in zuidwestelijke richting, om voorbij Zelem (Halen) op te gaan in de vallei van de Demer. De beek kronkelt hier tussen steeds hogere getuigenheuvels. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Behalve de heuvelruggen komt ten zuiden van de vallei een aantal depressies voor: de Goren, Gorenbroek, Lange Beemden, Bakelbroek, de Leunen en het Rotbroek. Rond het straatdorp Zelem is het landschap aantrekkelijk en gevarieerd met gave vergezichten over de vallei en landschappelijk waardevolle elementen zoals holle wegen, bomenrijen en houtkanten.


ID: 41679 | Bouwkundig element

Bogaardenklooster

Begijnenstraat 12-14 (Diest)
Een groep begaarden vestigde zich circa 1268 in de Begijnenstraat; een klooster als dusdanig werd pas ingericht in 1281, onder de bescherming van Jan I van Brabant.


ID: 302490 | Bouwkundig element

Graanmarkt en Henri Verstappenplein

Graanmarkt, Henri Verstappenplein, Kattenstraat, Sint-Janstraat (Diest)
Gekasseid en met bomen beplant plein, ontstaan in 1820 en daarmee de eerste stedenbouwkundige aanleg binnen het stadscentrum van Diest.


ID: 41637 | Bouwkundig element

Klooster der grauwzusters

Grauwzustersstraat 20 (Diest)
17de-eeuwse klooster, met onder meer kloostervleugels in een traditionele bak- en zandsteenstijl, een kapel, omheiningsmuur en barokportaal. De gebouwen vertonen sporen van een grondige aanpassing tijdens de 19de eeuw.


ID: 83755 | Bouwkundig element

Heilige-Geestklooster

Kerkstraat-Begijnhof 18 (Diest)
Heilige-Geestklooster uit de 17de eeuw.


ID: 41641 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Koning Albertstraat 12-18, 16A-B (Diest)
Het Sint-Elisabethgasthuis, vroeger Groot Gasthuis genaamd, bestaat sinds 1250 op haar huidige locatie. De klooster- en hoevegebouwen dateren uit de 17de eeuw, de apotheek werd in 1710 geopend en de kapel werd in 1780 heringericht. Het ziekenhuiscomplex herbouwd door het stadsbestuur tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 200254 | Bouwkundig element

Cellebroedersklooster

Koning Albertstraat 68-70 (Diest)
Een charter van 7 februari 1375 vermeldt dat Geeraert Van Blankaer een huis afstond aan de cellebroeders. In 1478 openden de cellebroeders hun nieuwe kerk, die in 1481, toegewijd aan Sint-Augustinus, volledig voltooid was.


ID: 41639 | Bouwkundig element

Klooster van Mariëndaal

Mariëndaalstraat 42-44 (Diest)
Stichting uit begin 15de eeuw door Jan Rumelants ten gunste van de kanunnikessen van Sint-Augustinus. Nummer 42: voormalig abdiskwartier met kern uit de 17de eeuw.


ID: 41638 | Bouwkundig element

Klooster der Lorreinoozen

Michel Theysstraat 70 (Diest)
Huidige brouwerij "Het Hoefijzer". Gebouw der zusters levend volgens de orde van Sint-Augustinus en afkomstig van Lorreinen (vanwaar hun naam).


ID: 77935 | Bouwkundig element

Klooster en kapel van de zusters van Sint-Niklaas

De Breyne Peellaertstraat 23 (Diksmuide)
Klooster met achterliggende klasgebouwen, zie steen met het opschrift. In de jaren 1920 heropgebouwde imposante lijstgevel van twaalf traveeën en twee bouwlagen geritmeerd door vier dakvensters als trapgeveltjes uitgewerkt en met natuurstenen kruisinvulling. Aan de achterzijde, haaks aansluitende Sint-Niklaaskapel uit de jaren 1920: éénbeukig schip met dakruiter en veelzijdige apsis met spitsboogramen. Voor de achterliggende klasgebouwen: zie Sint-Niklaasstraat zonder nummer.