Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 706 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.


ID: 755 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie en omgeving

Rosmeerstraat 21 (Bilzen)
Pastorie tot circa 1985. U-vormig geheel, met oude kern uit het derde kwart van de 18de eeuw. De omgeving van de pastorie wordt gekenmerkt door de Pastoorsteeg, Hooresteeg en de 17de-eeuwse Sint-Berthiliabron. De holle weg wordt geflankeerd door de voormalige pastorietuin (ten westen) en voormalige hoogstamboomgaard (ten oosten).


ID: 766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin van de Sint-Remigiusparochie

Schutterijstraat 26 (Bilzen)
Het huidige gebouw dateert van 1850-1860 en werd opgetrokken in neoclassicistische stijl. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 45077 | Bouwkundig element

Kasteel van Uitkerke

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.


ID: 45079 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskerk

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
De kerk wordt circa 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan. Een kerkrekening uit 1578-1579 vermeldt dat het gebouw grotendeels verwoest was door een brand, nadien hersteld. In 1889 wordt beslist om een nieuwe, grotere kerk in neogotische stijl te bouwen omheen de bestaande kerk. Er gebeuren ingrijpende veranderingen in het oorspronkelijke grondplan, waardoor een nieuw architectonisch concept ontstaat. Er is nog een gedeelte van de kerkhofmuur bewaard.


ID: 45083 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats met ereperk met gedenkteken Moedersmart

Scharebrugstraat 112-114 (Blankenberge)
Begraafplaats, aangelegd vanaf 1908. Inspringende, brede gekasseide toegang, met links en rechts van de toegang, huizen in spiegelbeeldschama vermoedelijk daterend van het moment van de aanleg.


ID: 45088 | Bouwkundig element

Hoeve Raaswalle

Zeebruggelaan 163 (Blankenberge)
Historische hoeve zogenaamd "Raaswalle" met een belangrijke ligging net ten zuiden van de tweede Evendijk. Volgens historicus M. Coornaert gaat deze hoeve terug op een vluchtheuvel of "woonterp" binnen het schorrenland van de 10de of 11de eeuw (de hoeve moet "ten laatste kort na de bouw van de evendijk gevestigd zijn") zie de licht verhoogde ligging van het hoofdvolume en de nu verdwenen walgracht.


ID: 70775 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Bergerheidestraat 2 (Bocholt)
In de 14de-15de eeuw werd in Reppel een nieuwe, gotische kerk gebouwd, met een tweebeukig schip van twee traveeën; de toren is het oudste gedeelte en dateert waarschijnlijk uit de 14de eeuw. Het koor werd in de 16de eeuw gebouwd. In 1790 werden de drie beuken onder één dak geplaatst.


ID: 70774 | Bouwkundig element

Hoeve Mons

Monshofstraat 32 (Bocholt)
In zijn huidige vorm een langgestrekte hoeve, waarvan het woonhuis eind 19de-begin 20ste eeuw vervangen werd door het huidige buitenhuis met een tegen de achtergevel aansluitend paviljoen. Tegenover dit gedeelte bevindt zich het voormalige koetshuis met paardenstallen, eveneens uit eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 12456 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Alexander Franckstraat 41 (Boechout)
Neoclassicistisch herenhuis van circa 1900, ingeplant binnen ommuurde tuin. Rechthoekig gebouw van vier en één travee en twee bouwlagen onder schilddak.