Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

260 resultaten


ID: 205750 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbosstructuur

Sint Pietersveldstraat (Wingene)
Oorspronkelijke parkbosstructuur omstreeks begin 20ste eeuw ten noorden uitgebreid met fragmentair bewaard parkvijvertje, brugconstructie met leuning in cementrustieke boomstamimitatie afgesloten door dito poortje met spijlenhekwerk, toegangshek met bakstenen pijlers en half ondergronds ingewerkte bewaarkelder.


ID: 28147 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5-6, 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)
Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.


ID: 134153 | Landschappelijk element

Restant van het park Ter Brugge

Diegemstraat, Lambroekstraat (Zaventem)
Overblijfsel van een landschappelijk park, oorspronkelijk 1 hectare 26 are, dat vooral rond 1880 werd gevormd: een vijver met zandstenen boogbrug, relict van een hoogmiddeleeuwse motte, en enkele bruine beuken; het kasteel werd gesloopt in 1984.


ID: 40930 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Meeren en aanhorigheden

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Het kasteel, een bak- en natuurstenen ensemble bestaande uit een 14de-eeuwse donjon, uitgebreid met een traptoren en woonvleugel met kapel en in 1865 gerestaureerd en vergroot door Joseph Schadde, ligt middenin een nog grotendeels ommuurd park.


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 40931 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Sterrebeek

Zavelstraat 2 (Zaventem)
Het kasteel werd gebouwd in 1761 door Jean-Antoine Ories, in 1908 door Maurice Despret verbouwd in een neoclassicistische stijl, verspreid in het park bevinden zich nog verschillende bijgebouwen, paviljoenen en beelden.


ID: 134149 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Sterrebeek

Zavelstraat 2 (Zaventem)
Neoclassicistisch waterkasteel met bijgebouwen gebouwd omstreeks 1761, omgeven door een domein van bijna 7 hectare met als kern een baroktuin voorzien van een elegant Lodewijk XV-paviljoen; park in de jaren 1790 omkaderd in landschappelijke stijl. Eén van de belangrijkste historische tuinen van België.


ID: 209979 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ter Mote

Beukenweg 10, Stationsstraat 3 (Zedelgem)
Het huidige kasteel ter Mote werd gebouwd in 1841, maar de site gaat terug op een opper- en neerhofstructuur. Het omgevende landschapspark met spiegelvijver, ijskelder, grottencomplex en tuinpaviljoen dateert eveneens uit het midden van de negentiende eeuw.


ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.


ID: 209422 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Administratief Centrum en gemeentepark

Snellegemsestraat 1 (Zedelgem)
Administratief Centrum, gerealiseerd in 2007 ter vervanging van het voormalige, nabijgelegen gemeentehuis en gemeentepark. Het ontwerp is van Snoeck & Partners uit Kortrijk. Sobere constructie met een onregelmatige rechthoek als plattegrond. Opgetrokken in paarse baksteen (streklagen) onder hellend plat dak. Gebruik van beton voor de vensteromlijstingen, de zuilen van de gaanderij en de schuin geplaatste platen voor de vensterzone op de verdieping. De westzijde met inkom onder de gaanderij is bijna gevelbreed beglaasd, evenals de verdieping. Omlopende beglazing op de begane grond aan de noord- en zuidgevel, laatstgenoemde maakt door de afwezigheid van andere muuropeningen een massieve indruk. De westgevel is opengewerkt door een drieledige vensterzone, omlopend aan de noordzijde.