Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 83832 | Bouwkundig element

Hoeve

Dendermondse Steenweg 7b (Berlare)
Hoeve, opgericht in 1938. Voorin gelegen eenvoudige bakstenen boerenwoning van één bouwlaag onder kunstleien zadeldak. Centrale gebogen voordeur met bouwjaar 1938 op de hardstenen voordeuromlijsting. Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de linker zijpuntgevel naast de gekasseide oprit.


ID: 201462 | Bouwkundig element

Proosdij van Bareldonk

Donklaan 121 (Berlare)
In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij met de Bareldonkkapel als bidplaats. Woning opgericht in 1887 en gewijzigd in 1959. Vrijstaand dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. In de jaren 1960 boven de vensters toegevoegde cementen sculpturale decoratie die de vier seizoenen verbeelden, naar ontwerp van E. De Wolf. Aangepaste deuromlijsting boven de druiplijst bekroond door een nisje met Piëtabeeldje.


ID: 84695 | Bouwkundig element

Pastorie Spaans Hof

Gaver 19 (Berlare)
Achterin gelegen herenhuis uit 1641 voorheen met een vlak gepleisterde lijstgevel voorzien van eenvoudige rechthoekige muuropeningen en omlijste rechthoekige deur. Breed dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 84057 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Kleine Molenstraat (Berlare)
Mariakapelletje opgericht ter herinnering aan het 25-jarig bestaan van de boerinnenbond 1911-1936 (zie opschrift hardstenen gevelsteen) en ingewijd in mei 1937. Driehoekige bakstenen pijler bekroond met kruisje en voorzien van driehoekig gebogen beeldnisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 78635 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met aanhorigheden

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 41503 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Sint-Medardushof

Blokkenstraat 12 (Bertem)
Gesloten hoeve uit 17de - 18de eeuw, met een hoge boerenwoning, schuur, stallen en bijgebouwen.


ID: 41504 | Bouwkundig element

Gevelniskapelletje

Jozef Ginisstraat 6 (Bertem)
Rondboogkapelletje met kruis ingewerkt in een bakstenen gevel van een kleine hoeve.


ID: 306765 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kerstraat (Bertem)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is een pijlerkapel opgericht door het echtpaar Jan-Baptist De Wals en Dorothea Van Eycken uit Bertem in 1878.


ID: 306759 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Meerbeeksesteenweg (Bertem)
De wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gelegen op de hoek van de Meerbeeksesteenweg en de Oude Tervuursebaan, werd eind jaren 1970 opgetrokken op initiatief van het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (K.V.L.V.) ter vervanging van een 19de-eeuwse kapel die afgebroken werd voor de aanleg van de E40. Het jaartal 1838 wijst op het bouwjaar van de oudere kapel.