Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1197 resultaten


ID: 35385 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle met park

Poeldendries 9 (Deinze)
Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in aangepaste stijl, naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.


ID: 35144 | Bouwkundig element

Hof ten Plassche

Steenputstraat 17 (Deinze)
Talrijke plassen liggen vanouds ten westen van de hoeve. Grote hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan het einde van een onverhard toegangspad.


ID: 35539 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Melderen

Veldestraat 148 (Deinze)
Kasteel met omringend park van twee bouwlagen, gebouwd naar ontwerp van architect Jozef De Waele in 1900 op de plaats van een ouder kasteeltje. Twee toegangen tot het domein. Hoofdingang met ijzeren hek tussen geblokte bakstenen pijlers met bolbekroning. Kleiner ijzeren hek verderop.


ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kervyn de Meerendré

Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 35177 | Bouwkundig element

Hof ten Steine

Wulfhoek 1 (Deinze)
Hoeve, gelegen in boomgaard. IJzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Ten noorden van het erf, grote vijver. Ten westen, boerenwoning van één bouwlaag onder overkragend zadeldak. Aan straatkant, dwarsschuur onder overkragend zadeldak met ervoor mestvaalt en aalpomp, verhoogde inrijpoort en rechthoekige opening van wagenhuis.


ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.


ID: 48551 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Kasteeltje Dommer

Karel Eeckhoutstraat 13 (Dendermonde)
Vrijstaand burgerhuis, ingeplant in ruime beboomde tuin met vijver en omlopende gracht. Vierdelig ijzeren hek aan de straat. Woning, evenals nummer 15, teruggaand op 18de-eeuwse omgrachte site. Merkwaardig gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met dakvlakramen.


ID: 48861 | Bouwkundig element

Hoeve

Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.