Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 38096 | Bouwkundig element

Hoeve

Filliersdreef 40 (Deinze)
Omhaagde hoeve met woonhuis ten noorden, stallen ten zuiden en bakhuis ten noordwesten op een met gras begroeid en beboomd erf. Op een terp gelegen woonhuis van zes + twee traveeën onder zadeldak met oude kern, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 38061 | Bouwkundig element

Hoeve Patershof

Karmstraat 11 (Deinze)
Neerhof van een voormalig omgracht speelgoedje, verdwenen in 1863. Deels omgrachte open hoeve met langgestrekt woon- en koetshuis uit de eerste helft van de 18de eeuw op beboomd en met gras begroeid erf. Behouden gemetste walbrug en monumentale ingangspoort met gewitte hekpijlers, bekronende siervazen en fraai ijzeren hek.


ID: 38104 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leernsesteenweg 51 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en toegangsdreef vanaf de steenweg. Ruim met gras begroeid en beboomd erf met ijzeren hek aan gewitte pijlers ten zuiden. Woonhuis van aanvankelijk zeven traveeën onder zadeldak, mogelijk met 17de-eeuwse kern, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 38039 | Bouwkundig element

Molens van Deinze en Antwerpen

Markizaatpark 11-40 (Deinze)
Huidig gebouwencomplex, volledig in binnenblok gelegen, met rechts van de gekasseide oprit lang bakstenen bureelgebouw en links een oud bureelgebouwtje. Erachter gelegen productie-eenheid met oudste maalderijgebouw palend aan de Leie met loskaai. Typisch bakstenen industriegebouw van dertien traveeën en zes bouwlagen onder laag zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1892. Loopbrug naar het tegenover gelegen gebouw, in kern eveneens opklimmend tot eind 19de eeuw. Uitbreiding uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 38076 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Goed te Breeschoot

Parijsestraat 36 (Deinze)
Oorspronkelijk kasteelhoeve, ingeplant ten zuiden van het kasteel, binnen een aansluitende rechthoekige omwalling met afzonderlijke ingang in het westen, aan de straat. Woonhuis van zes traveeën onder imposant pannendak, vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw met nog duidelijke sporen van versteende vakwerkbouw.


ID: 38335 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jansgoed

Tieltsesteenweg 21 (Deinze)
Voorheen meerdelig omgrachte hoeve met woonhuis met aangebouwd wagenhuis, schuur, stallen en tot omhaagd tuintje omgevormd binnenerf. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, uit de 18de eeuw. Gekasseide toegang in de zuidwesthoek en beschaduwde vijver ten noordwesten.


ID: 38336 | Bouwkundig element

Villa met paardenstallen en rijbaan Annedge

Tieltsesteenweg 34 (Deinze)
Villa met bijhorende paardenstallen en rijbaan. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect L. Dooms. Bakstenen hekpijlers met bolbekroning en muurtjes geven via een met kogelacacia's afgezoomde oprit toegang tot villa en manege. Rechts naast het hek, aan de straat, leegstaand kapelletje omgeven door beplanting.


ID: 35307 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 30 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom het erf; afgesloten door haag en groen-witgeschilderd gietijzeren hek. Vroeger in de directe nabijheid van een stenen oliewindmolen, gebouwd in 1832 en in 1944 tot puin vervallen. Gerestaureerde boerenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden en ten zuidoosten, paardenstallen, ten oosten aangebouwd bakhuis.