2944 resultaten
ID: 90282 | Bouwkundig element
Vuilputstraat 80 (Tielt)
Achteringelegen historische, in oorsprong omwalde hoeve gelegen op een site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, waarop het huidige woonhuis teruggaat met 20ste-eeuwse bijgebouwen.
ID: 90284 | Bouwkundig element
Vuilputstraat 90 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. Aan de straat, erftoegang met roodgeschilderd ijzeren hek tussen vlak afgedekte, bakstenen pijlers. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen).
ID: 87224 | Bouwkundig element
Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.
ID: 87226 | Bouwkundig element
Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.
ID: 86938 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 16 (Tielt)
Toegang via recentere witgekalkte bakstenen pijlers met pannen zadeldakje en nieuw ijzeren hek. Ten noorden van het erf met losse verharding, woonhuis met oude kern. Eénlaagse verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak met klokkenstoeltje. Woonhuis van acht traveeën met getoogde muuropeningen voorzien van luiken.
ID: 86939 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 18A (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 86943 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 55 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie wijd uit elkaar staande parallelle bestanddelen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (circa 1830) met klein bijgebouw aan de oostzijde van het erf. Volgens kadaster wordt het woonhuis in 1912 herbouwd. Toegang via geschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning. Aan noordzijde, éénlagig woonhuis van zes traveeën. Ten zuiden van het erf, parallelle schuurvleugel met jaartalsteen waarop "1904" in oostzijpuntgevel. Ten westen van het erf, haakse stal. Bakhuisje met ovenhokje.
ID: 86944 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 81 (Tielt)
Hoeve naar verluidt "De Potschietere" of "De Potgieters", oorspronkelijk een driewoonst waarvan het opgedeelde volume met bijgebouwtje aan de zuidwestzijde weergegeven is op het primitief kadasterplan (circa 1830). Witgekalkte en verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan zuidzijde, geïncorporeerd stalgedeelte. Ten noordoosten, aan de straat gelegen voormalige schuur. Ten zuidwesten, kleine haakse stal onder zadeldak. Ten noorden, recentere haakse, ongekalkte bakstenen stal. Deels gecementeerd en witgeschilderd hondenhokje ten zuiden van het erf.
ID: 87228 | Bouwkundig element
Wingensesteenweg 107 (Tielt)
Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis dateert uit 1774, maar in kern mogelijk opklimt tot het midden van de 17de eeuw, vergezeld van 18de- en 19de-eeuwse landgebouwen. Gelegen aan de oostzijde van de steenweg, op de grens met Tielt.
ID: 86958 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wittestraat 100-102 (Tielt)
Resterend gebouwencomplex van de gasfabriek of het "gasgesticht", opgericht in 1905. Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor onder meer banden, strekstenen, strekken en tandlijst. Noordelijk directeurswoning gelegen in tuin binnen een ommuring.