Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2942 resultaten


ID: 86799 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing uit het interbellum

Oude Stationstraat 85-87, 91 (Tielt)
Eenheidsbebouwing uit het interbellum met oudere kern. De woonhuizen gaan terug op enkele arbeidershuisjes die Hendrik De Bruyne in de jaren 1875-1878 laat optrekken op beide hoeken van de Kroonstraat.


ID: 90180 | Bouwkundig element

Herberg den Cleenen Paender

Paanderstraat 117 (Tielt)
Mogelijk de voormalige 18de-eeuwse herberg "'t Scaeck", later "den Cleenen Paender" genoemd, met achterliggend bijgebouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met gecementeerd parement voorzien van schijnvoegen, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en luiken.


ID: 90167 | Bouwkundig element

Villa

Pittemse Binnenweg 23 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1975) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Woonhuis in bungalowstijl in grote omhaagde tuin met bomen. Naar de straat toe vrij gesloten volume onder plat dak op grondplan met in- en uitspringende gevelvlakken.


ID: 90172 | Bouwkundig element

Hoeve

Pittemse Binnenweg 58 (Tielt)
Hoeve in het gehucht Steendam waarvan het woonhuis met de bijgebouwen eertijds deel uitmaakt van het domein waar de Meulebeekse nijveraarsfamile Vande Vijvere in 1936 aan de zuidzijde een villa laat bouwen.


ID: 90197 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pittemstraat 53 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis volgens kadaster in 1895 gebouwd met achterliggend magazijn in opdracht van de Meulebeekse koopman Frans Viaene.


ID: 86828 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 90219 | Bouwkundig element

Magazijn van gasinrichting

Rijselstraat (Tielt)
Voormalig magazijn van de in 1905 opgerichte gasinrichting, bestaande uit een huis, magazijn of opslagplaats voor buizen en een ketel in gelaste staalplaat die de Brugse maatschappij De Brouwere aan de noordoostzijde van de straat bouwt ter bevoorrading van huizen en straatlantaarns. Deze inrichting wordt in 1968 afgebroken.


ID: 86848 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 87052 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen aan noordzijde van de dorpskern. Aangelegd in 1909 ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was (Aarsele-Dorp), op een perceel dat gekend stond onder de naam "Dood(s)akker". Begraafplaats afgesloten van de weg door een laag bakstenen muurtje, waarachter een rode beukenhaag. Centrale toegang via een ijzeren hek tussen twee robuuste natuurstenen hekpijlers. In de zuidwestelijke hoek zit een tweede toegang. De noordzijde van de begraafplaats wordt afgeschermd door hoge bomen. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, het centrale pad leidt naar een grotkapel.


ID: 90227 | Bouwkundig element

School Sint-Antonius en   kloostergebouw

Sint-Antoniusstraat 3 (Tielt)
Vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" en kloostergebouw, gebouwd in 1937 en gelegen ten zuiden van de later opgerichte parochiekerk Sint-Antonius van Padua.