Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2942 resultaten


ID: 86873 | Bouwkundig element

Villa

Sint-Janstraat 138 (Tielt)
Vrijstaande woning in omhaagde tuin, gebouwd in 1971 naar ontwerp (1970) van architect Manuel Meulemeester (Torhout), aansluitend bij de verkaveling "Rozenboomwijk" ten noorden van de Sint-Janstraat.


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.


ID: 86872 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Sint-Janstraat 97 (Tielt)
Interbellumvilla met annex en achterliggend bijgebouw, opgetrokken in 1935 voor handelaar Leon Van Luchene uit Tielt naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd). Sober uitgewerkte villa van twee bouwlagen onder schilddak. Hoog schoorsteenvolume.


ID: 86876 | Bouwkundig element

Hoekpand

Sint-Michielstraat 1A-B (Tielt)
Hoekpand met modernistische inslag, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar Aimé Van Luchene. Voor de bouw van het woonhuis met grote tuin worden twee haakse volumes in L-vormige opstelling afgebroken. De uitvoering verschilt enigszins van het bouwplan, zie onder meer afgeronde hoekerker en verticaal traplicht boven de inkom.


ID: 86895 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Stationstraat 40 (Tielt)
Imposante villa gelegen op een heuveltje met grote ommuurde tuin, gebouwd in 1927-1928 in opdracht van Leon Alen, wisselagent te Tielt.


ID: 86896 | Bouwkundig element

Hoger gelegen villa in tuin

Stationstraat 52 (Tielt)
Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem.


ID: 90292 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Tieltstraat 21-23 (Tielt)
Dokterswoning, volgens kadaster in 1871 met haakse achteraanbouw opgericht voor Alphonse Roelandts uit Meulebeke. Het pand wordt in 1907 door de erfgenamen Roelandts verkocht aan de Maatschappij Schaetsaert-Bossuyt, die een weverij heeft in de Kapellestraat.


ID: 86913 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Vakstraat 13 (Tielt)
Vrijstaand woonhuis in modernistische stijl met invloed van "nieuwe zakelijkheid", gebouwd naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende). Bouwheer is Robrecht Van Daele, een schoenfabrikant wiens fabriek "Irisa" sinds 1927 in de Steenstraat gevestigd is. Dieper gelegen, heden half vrijstaande woning in grote beboomde tuin, afgescheiden van de straat door hoge bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek met aansluitende gesloten betonnen afsluiting. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Levendige volumewerking ten gevolge van in- en uitspringende volumes, centraal geaccentueerd door halfronde doorgetrokken erkeruitbouw.


ID: 90264 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning en mechanische maalderij

Veldstraat 74 (Tielt)
Hoeve met voormalig molenaarshuis, eertijds behorende bij de middeleeuwse Borchtmolen, en mechanische maalderij uit 1937.


ID: 86958 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gasfabriek met directeurswoning en tuin

Wittestraat 100-102 (Tielt)
Resterend gebouwencomplex van de gasfabriek of het "gasgesticht", opgericht in 1905. Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor onder meer banden, strekstenen, strekken en tandlijst. Noordelijk directeurswoning gelegen in tuin binnen een ommuring.