Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 78827 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middelburgsesteenweg 55 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de meeste gebouwen dateren van begin 20ste eeuw. Boerenhuis haaks op de straat, witgeschilderde lijstgevel met muizentandfries, rechte muuropeningen; aansluitend lagere stalgedeelte met wellicht oudere kern. Achter het woongedeelte, zomerkeuken-stalvolume. Haaks op het boerenhuis-stal-volume, een lang volume in gele baksteen met schuur en stal, voorzien van muizentandfries.


ID: 79029 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Moerkerkesteenweg 8 (Damme)
19de-eeuwse hoeve op rechthoekig onverhard erf, aan de straat afgezoomd met haag en knotwilgen. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, waarbij de combinatie van rode en gele (boven) baksteen wijst op een 20ste-eeuwse ophoging.


ID: 78848 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molentje 16 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen op een historische site, zie aanduiding op kaart van P. Pourbus (1561-1571). De lange erfopritgaat terug op een voorheen tot aan Uudsdale verder lopende landweg, zie onder meer kaarten van Pourbus en Ferraris (1770-1778). Losse bestanddelen in donkere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis, aansluitende stal. Parallel een bakhuis. Haakse eenbeukige schuur met twee doorritten, volgens Devliegher gedateerd op een balk "ANNO 1791"; deze vermeldt ook de uit "1786" gedateerde wagenbergplaats.


ID: 78849 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Molentje 17 (Damme)
Hoeve met losstaande U-vormig geplaatste bestanddelen, teruggaand op een historische site, zie aanduiding op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). Een deel van de stallen en schuren uit de 19de eeuw met inbegrip van een indrukwekkende kapconstructie zijn bewaard gebleven.


ID: 78757 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Houcke Boven

Natiënlaan 15A (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, waarvan de huidige gebouwen dateren van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), deels witgekalkte volumes met rechthoekige en licht getoogde muuropeningen. Langgestrekt, in kern wellicht 18de-eeuws, witgekalkt boerenhuis met links geïncorporeerd "boterhuisje". Aansluitend wagenhuis, schuur en koeienstal. In het verlengde, een zomerkeuken met bakoven. Tussen voormalige paardenstal en boerenhuis, mestvaalt.


ID: 78830 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwdorpstraat 5 (Damme)
19de-eeuwse kleine hoeve met losse bestanddelen, zijnde huis-stalvolume haaks op de straat, en stal met blinde muur tegen de straat aan. Laag witgeschilderd boerenhuis van vier traveeën met geïncorporeerde staltravee onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 78835 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwstraat 1 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met twee losstaande vleugels op L-vormig plan. Witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door twee opkamertraveeën en deur met omlijsting van grijsblauwe baksteen, klokkenstoel op dak. Haakse vleugel in rode baksteen met schuur, stal en wagenhuis.


ID: 78836 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nonnendijk 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, zijnde het boerenhuis met opkamer van twee traveeën links van de ingang, en een lang schuurvolume met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door luchtgleuven in de zijpuntgevel, onleesbare datumsteen. Onverhard erf met vaalt. Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78759 | Bouwkundig element

Hoeve 't Valkenhof

Oostkerkestraat 1 (Damme)
In kern 19de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type met stal, boerenhuis van drie traveeën met opkamertravee ten westen en schuur. Bruine baksteenbouw onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.