Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 84298 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkstraat 12 (Lummen)
Neoromaanse kerk, gebouwd in 1870-1872, ter vervanging van de vroegere gotische kerk.


ID: 22588 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Linkhoutstraat 198 (Lummen)
Neoclassicistische pseudo-basiliek, gedateerd 1903; gelegen op het driehoekig dorpsplein afgezoomd met linden.


ID: 22568 | Bouwkundig element

Kasteel van Loye

Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.


ID: 215572 | Bouwkundig element

Pakhuis aan de Demer

Schulensebaan 15 (Lummen)
Een 18de-eeuws pakhuis met woning gelegen ten westen achter de Grote Molen aan de Demer.


ID: 22604 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Zelemsebaan 1 (Lummen)
Kerk op het kruispunt Tessenderlobaan-Zelemsebaan met koor georiënteerd naar het oosten.


ID: 135223 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Maarkebeek stroomafwaarts Maarke

Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.


ID: 135235 | Landschappelijk geheel

Bos te Rijst

Schorisse (Maarkedal)
Het Bos te Rijst werd vermoedelijk aangeplant op het einde van de 18de eeuw en na de kaalslag tijdens WOI opnieuw bebost tussen de beide wereldoorlogen. Het bos ligt op een naar het westen gerichte helling, die plaatselijk heel steil kan zijn. De Molenbeek vormt de westelijke grens van het bos en wordt gevoed door bronnen die ontspringen op een contactzone tussen zandige en kleiige lagen. Het grootste deel van het bos bestaat uit het Atlantische eiken-essenbos of beukenbos. Bij de bronnetjes en langs de beekjes groeit een karakteristieke bronbosvegetatie. Het bos is omgeven met weiland en akkers. Ten zuidwesten van het bos komen de Kapellen van Annoven voor, een combinatie van een grote wegkapel uit de 19de eeuw met een later toegevoegde ommegang van zeven kleine kapellen ter ere van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 28114 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Essestraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof. Huidige kerk kende drie grote bouwfasen, de oudere bouwevolutie is evenwel slechts fragmentarisch bekend.


ID: 28053 | Bouwkundig element

School en parochie-centrum De Wante

Essestraat 3 (Maarkedal)
Overblijvende kloostervleugel uit het derde kwart van de 19de eeuw met vroegere gelijkvloerse kloosterkapel. Rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen en vijf traveeën met rondboogvensters, onder pannen schilddak. Loodrecht aansluitende sterk verkorte vleugel van één verdieping met klaslokaal. Moderne nieuwbouw met in het straatbeeld geïntegreerde inkom tussen kerkhofmuur en oude kloosterbouw.


ID: 27852 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Britius

Etikhovestraat (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, heden ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van zes traveeën met vierkante westtoren en rond traptorentje in zijn noordoksel; middenbeuk uitlopend in even breed koor van twee traveeën met halfronde sluiting.