Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 58118 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Vaartstraat 5 (Zuienkerke)
Hoeve voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en voor eerst vermeld in 1629-1630. Op de Ferrariskaart 1770-1778 wordt de hoeve aangeduid met drie losse bestanddelen, bergschuur, boerenwoning en stal op een rechthoekig, deels omgracht erf met bomen en drinkput. De boerenwoning is het volume met de oudste kern wellicht 17de-eeuws, onder zadeldak met Vlaamse pannen. De stallen zijn 18de-eeuws.en een begin-19de-eeuwse bakstenen kalverenstal onder half schilddak. Het bakhuis met varkensstallen is eveneens begin-19de-eeuws. De monumentale bergschuur met een inscriptie in een balk van 1735 is op rechthoekige plattegrond, driebeukig en afgedekt met een schilddak, met inrijpoorten voorzien van een reketdeurtje. Verder nog de doorrit, de dorsvloer, de koestal en een overwelfde kelder.


ID: 57974 | Bouwkundig element

D'Hooge Scheure

Westernieuwweg Noord 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern confer aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen en deels verhard erf met verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Deels vernieuwde boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak en witgekalkte erfgevel op gepekte plint. Gekasseide stoep, zomerkeuken, haaks aansluitend bakhuis en hoge breed uitlopende bakstenen schoorsteen, hondenhok en schuurgebouw.


ID: 57975 | Bouwkundig element

Hoeve Vijverhof

Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)
Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 38392 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brullenstraat 1 (Zulte)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd begraasd erf. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, van circa 1800.


ID: 38361 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Drogenboomstraat 80 (Zulte)
Hoeve met woonhuis van acht traveeën onder zadeldak, stallen en bakhuis van het samengestelde type, opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.


ID: 38401 | Bouwkundig element

Hoeve

Grammenestraat 2 (Zulte)
Achter omhaagde boomgaard gelegen 19de-eeuws hoevetje met woonhuis, recente stallen en bakhuis.


ID: 38402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grammenestraat 3 (Zulte)
Grote omhaagde hoeve met woonhuis van circa 1800, stallen, bakhuis en overdekte mestvaalt, voornamelijk 19de-eeuwse gebouwen.


ID: 38403 | Bouwkundig element

Hof ter Keure

Grammenestraat 5 (Zulte)
Grote hoeve met losse bestanddelen, woonhuis vernieuwd in de 19de eeuw, gewitte schuur en stallen uit de 18de eeuw, ast voor het drogen van cichorein en bakhuis.


ID: 38448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 87 (Zulte)
Deels omhaagde hoeve met stallen en woonhuis van vier traveeën en één hoge bouwlaag onder zadeldak, erf afgesloten door ijzeren hek tussen twee linden.