Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 87095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ervestraat 1 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met landgebouwen minimaal teruggaand tot 1830 en boerenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Onverhard begraasd erf, toegankelijk via korte oprit en langs ijzeren hek tussen betonnen pijlers, afgesloten met haag. Aan noordwestzijde van het erf een bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. Aan zuidoostzijde van het erf een schuur met stallen en ten noorden van het boerenhuis bevindt zich een klein bijgebouw, vermoedelijk het stalrestant van het vroegere woonhuis.


ID: 86611 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen  in eclectische stijl

Felix D'Hoopstraat 115 (Tielt)
Dubbelwoonst in eclectische stijl met traditionele inslag, opgetrokken "ANNO 1905" (zie cartouche rechts); het linkerhuis als verbouwing van een in 1866 opgetrokken woonst.


ID: 86629 | Bouwkundig element

Lakenplaschhoeve

Goed te Karelsstraat 4 (Tielt)
Gelegen langsheen de Caloenwegel en zogenoemd naar de gelijknamige beek die er vlakbij stroomt. Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Ten oosten, eenlagig woonhuis onder vernieuwd zadeldak. Laadluik in zuidzijgevel. Omlopende betegelde stoep. Ten westen, stalgebouw onder zadeldak. Ten oosten van het woonhuis, losstaand klein stalletje onder zadeldak. Op het erf, begroeide half ondergrondse gemetste aardappelkelder met rondboogingang.


ID: 87205 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Henri D'Hontstraat 55 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, opgericht in 1892, bestaande uit een boerenhuis en landgebouw. Volgens kadaster rond 1926 uitgebreid met een achtergelegen stalgebouw met zomerkeuken.


ID: 87021 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen

Hogenhovestraat 36 (Tielt)
Burgerwoning met bedrijfsgebouwen, verbouwing met cottage-invloeden uit 1922 van een 19de-eeuws sober neoclassicistisch breedhuis. Woonhuis van drie traveeën in donkerrode baksteenbouw met later aangebouwde erkertravee ten zuiden, onder zadeldaken. Erf ten noorden van het woonhuis in losse verharding, afgesloten van de straat door een magazijn en omheining in gewapend beton, toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee cilindrische bakstenen erfpijlers. Magazijngebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87039 | Bouwkundig element

Hoeve aan de noordzijde van de weg

Kazernestraat 14 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan.


ID: 87130 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Keizerstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde. Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten. Verder een strooiweide met columbarium, kinderbegraafplaats, calvarie en drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn. Centraal een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 87132 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keizerstraat 23 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan de schuur mogelijk opklimt tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen op landboek Kanegem (1762). Volgens kadaster wordt in 1929 het oude woonhuis afgebroken en daarnaast een nieuwe woning gebouwd.


ID: 87133 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Keizerstraat 25 (Tielt)
Bewaarde hoevegebouwen van een hoevesite, in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Klein wagenhuis onder schilddak en tot stal aangepaste schuur onder zadeldak, gedateerd 1886. Toegang via zuidelijke erfoprit en bakstenen toegangspijlers tot een onverhard en deels begraasd erf.