Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 27970 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 9 (Maarkedal)
Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort. Dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw en grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak en ten slotte bakstenen stalvleugel van 1947. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 200748 | Bouwkundig element

Acht kapellen

Kapelstraat (Maarkedal)
Dit klein bedevaartsoord bestaat uit een bakstenen kapel, vergezeld van zeven kleinere bakstenen kapelletjes met gepolychromeerde taferelen van een kruisweg. Dit alles werd op privaat initiatief in 1901 gerealiseerd in neogotische stijl.


ID: 27934 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkemstraat (Maarkedal)
Georiënteerd landelijk kerkje. Ten noorden en ten oosten aan de lager gelegen straat, hoge en gebogen oude bakstenen kerkhofmuur met steunberen, voorzien van ijzeren hekwerk wellicht van 1888 en tegenover de pastorie onderbroken door steektrap van 10 treden. Aan weerszij van kerktoren aansluitend ijzeren toegangshek tot kerkhof.


ID: 27936 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Barmhartigheid van Ronse met bijbehorende school

Kloosterstraat 5 (Maarkedal)
Rechts, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroeger kloosterhuis, met links aanpalend vroeger schoolgebouw; eveneens drie traveeën en twee bouwlagen, onder doorlopend pannen zadeldak. Op het eind van de verharde speelplaats achter het klooster, kleinschalig schoolgebouw van één verdieping onder pannen zadeldak, van 1922 naar ontwerp van architect J. Dhaeyer.


ID: 27874 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette Louise-Marie

La Salettestraat (Maarkedal)
Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof. Driebeukige kerk van baksteenbouw; aanvankelijk zes traveeën met ingebouwde vierkante toren in de eerste noordelijke travee en koor met driezijdige sluiting tussen lage sacristie en berging, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851, hoogst waarschijnlijk van architect Louis Minard.


ID: 27963 | Bouwkundig element

School, weeshuis, klooster

Lindeke 7 (Maarkedal)
Deels bewaarde voormalige bewaarschool en meisjesweeshuis met kloosterhuis van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Oorspronkelijk langgestrekt gebouw van aanvankelijk twaalf traveeën opgericht in 1877, in meerdere keren nadien, 1879 - begin 20ste eeuw, links verlengd met zes traveeën in dezelfde stijl.


ID: 27881 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en voltooid in 1902. Opmerkelijk lang hoofdgebouw van twee bouwlagen en negentien traveeën. Verder nog bijbehorende directeurswoning van 1901, een kunstgrot, een voormalige lagere school opgericht in 1899 en eveneens gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en ten slotte jongere bijgebouwen, waaronder voormalige hoeve, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Dhaeyer..


ID: 27944 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius en kerkhof

Maarkeweg (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.