Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.


ID: 78907 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sabtsweg 4-6 (Damme)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren.


ID: 78842 | Bouwkundig element

Hoeve

Sareptastraat 1 (Damme)
18de-eeuws hoevetje, opgevat als een rode baksteenbouw onder hoog en breed pannen zadeldak, haaks op de straat. Witgekalkt boerenhuis van drie traveeën met links geïncorporeerde stal.


ID: 78843 | Bouwkundig element

Sareptahoeve

Sareptastraat 5 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen op een deels omwald, onverhard erf, in kern teruggaand op de site van het Sareptaklooster, dat in 1486 op deze plaats wordt gesticht. Gerenoveerde woonhuis en schuur. Witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, gevat onder pannen zadeldak. Eenbeukige dwarsschuur ten noordoosten.


ID: 78986 | Bouwkundig element

Hoeve

Schardauwstraat 13 (Damme)
Hoeve met interbellumwoonhuis en losstaande bijgebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie stalgebouw reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.


ID: 78844 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Scheewege 14 (Damme)
Kleine hoeve uit 1905 met een laag boerenhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen) met geïncorporeerde stal van twee traveeën. Geel metselwerk in kruisverband, voorzien van een rechte muizentandfries onder de gootlijst.


ID: 78736 | Bouwkundig element

Hoeve

Schipdonkvaart-Zuid 2 (Damme)
Hoeve oorspronkelijk met losstaande bebouwing, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stal weergegeven op kaart P. Vander Maelen (zie 1850). Verankerde en witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepekte plint. Ten zuidoosten stalgebouw. Op het erf, hutvormig hondenhok met bolbekroning.


ID: 78737 | Bouwkundig element

Semigesloten stadshoeve

Sint-Janstraat 1, 2A (Damme)
Historische stadshoeve opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in het centrum van Damme. Hoeve met 18de-eeuws boerenhuis en bijgebouwen, reeds weergegeven op Ferrariskaart van 1770-1778 en eind 18de-begin 19de eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan zuidzijde. Hoeve met semigesloten erfopstelling van de gebouwen. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis als oudste gedeelte van de hoeve, opgetrokken op L-vormig grondplan en voorzien van gekasseide stoep langs de Sint-Janstraat.


ID: 78738 | Bouwkundig element

Sint-Pietersdijkhoeve

Sint-Pietersdijk 7 (Damme)
Historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers.