Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 300873 | Landschappelijk element

Historische wegtracés: Lijkweg, Kerkweg, karrensporen

Goorseweg (Kasterlee)
Op de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart bestaan nog enkele restanten van oude wegtracés. Het gebied bestond vooral uit heide, die in de loop van de 19de-20ste eeuw systematisch tot naaldbos is omgevormd. Samen met de bebossing van de heuvelrug ontstond een heel netwerk van kleine bospaden, dat vooral in de 20ste eeuw zijn huidige vorm aannam. Enkele oudere tracés bleven gedeeltelijk behouden, waaronder een deel van de verbindingsweg tussen het gehucht Goor en Kasterlee. Bijzonder is het parallelle wegtracé van de Kerk- en de Lijkweg.


ID: 47281 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Haagscheuten 5 (Kasterlee)
Vernieuwde hoeve op omhaagd terrein, woonhuis van vijf traveeën onder afgewolfd zadeldak, straatgevel met muurvlechtingen en jaarankers 1848.


ID: 47335 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Heide

Hof ter Heidedreef 1 (Kasterlee)
Alleenstaand landhuis van 1909, van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking met opengewerkte dakruiter in eclectische stijl met art-nouveau-inslag. Omliggend park met zeshoekig tuinpaviljoentje, vijver en tuinbrug.


ID: 47384 | Bouwkundig element

Kasteel Tielenhof

Hofdreef 27 (Kasterlee)
Omgracht middeleeuws kasteel met ophaalbrug en toegangsdreef gelegen net buiten de dorpskom en vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw.


ID: 300871 | Landschappelijk element

Holle wegen op de heuvelrug Kasterlee-Lichtaart

Holle weg, Oosthukkel, Westhukkel (Kasterlee)
Op de zuidelijke steilrand van de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart liggen verschillende holle wegen. Omdat het hoogteverschil op korte afstand groot is, snijden deze wegen zich snel diep in de flank van de heuvelrug in. De meeste van deze holle wegen zijn eeuwenoud. Ze kunnen in elk geval met trajecten worden geïdentificeerd die ook al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart zichtbaar zijn.


ID: 47375 | Bouwkundig element

Station Tielen

Stationsplein 6 (Kasterlee)
Station van 1890-1891 ter vervanging van een oudere constructie van 1871.


ID: 47327 | Bouwkundig element

Hoeve Heemerf  Waaiberg

Waaiberg 1A (Kasterlee)
Op een omhaagd terrein, opgericht heemerf met heropgebouwde constructies als getuigen van de Kempische bouwstijl en levenswijze in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.


ID: 47380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen met omgeving

Watermolenstraat 6 (Kasterlee)
Watermolen van het type onderslagmolen, tot 1976 gelegen op de Aa, sedertdien op een aftakking. De tot op heden oudst gekende vermelding van de molen klimt op tot 1526. De watermolen bevindt zich op een eilandje tussen de twee rivierarmen van de Aa. De woelkom aan de onderloop is nog aanwezig en de omgeving van de watermolen heeft zijn landelijk karakter met akkers en grasland bewaard.


ID: 86091 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Belestraat 19 (Kinrooi)
Langgestrekte hoeve uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarschuur. Links werd een nieuw woonhuis aangebouwd.


ID: 71914 | Bouwkundig element

Kleine hoeve met losstaande bestanddelen

Brandstraat 3 (Kinrooi)
Kleine hoeve met losstaande bestanddelen, een late inplanting, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw aan de rand van de moerassige vallei van de Abeek.