10625 resultaten
ID: 78213 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 12, 12B (Diksmuide)
Brouwerswoning en voormalige brouwerij van de familie Constenoble, heropgebouwd in de jaren 1920. De brouwerij speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 78226 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 126 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog '’t Roggeveld, herberg en brouwerij' (zie opschrift op prentbriefkaart). Deze herberglocatie gaat zeker terug tot 1623: in rekeningen is onder meer de herberg "Te Rochevelle" vermeld.
ID: 78219 | Bouwkundig element
Roeselarestraat 34A (Diksmuide)
Maalderij, vermoedelijk teruggaand op de site van de Plaetsmolen, een houten graanwindmolen circa 1834 gebouwd in opdracht van weduwe Mattheus Coussin uit Diksmuide. Loodsen onder zadeldaken, waarvan de smalle gevels afgewerkt zijn met lage trapgevels.
ID: 78229 | Bouwkundig element
Steenstraat 14 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode. Halfgesloten opstelling van de bakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Naar de straat gericht boerenhuis met hoger rechter gedeelte oplopend in tuitgevel met vlechtingen.
ID: 78230 | Bouwkundig element
Stokerijstraat 15 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode gelegen in de Betoosterse Broeken. Deze hoeve gaat terug op de vooroorlogse site van de "Grande Distillerie d'Eessen" zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aanduiding van twee omwalde sites, ten oosten met bijkomend niet omwald neerhof en staakmolen.
ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.
ID: 78295 | Bouwkundig element
Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.
ID: 78398 | Bouwkundig element
Tramstationsstraat 23 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve met voorliggende tuin, afgezoomd met laag bakstenen muurtje en hekwerk.
ID: 308485 | Bouwkundig element
Viconiastraat 9 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met losse geelbakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom verhard erf. Als gedeeltelijk omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778.
ID: 78584 | Bouwkundig element
Vladslohofstraat 1 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode. Losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), in het vierkant rondom een erf met bewaarde bakstenen stoepen. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met naar de straat gerichte voorgevel in voortuin.