Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 1028 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint Pieter 41 (Lanaken)
Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 884 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 101 (Lanaken)
Alleenstaand herenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gelegen in een tuin, van de straat afgesloten door een muur en een hek.


ID: 886 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 126 (Lanaken)
Alleenstaand herenhuis van 1898, gelegen in een ruime, beboomde tuin.


ID: 200244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Janshoven met herenboerenparkje

Cl. Gregoirestraat 4 (Landen)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw met een in 1844 tot herenhuis verbouwde vleugel omgeven door een voor Haspengouw typisch herenboerenpark, circa 2 hectare, aangelegd rond 1860. Ten oosten bevindt zich een neogotische kapel binnen een ommuurd perceeltje.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 302507 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De kerk is een fraai voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerd plattelandskerkje, met een 16de-eeuws gotisch koor, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. Serrure.


ID: 302901 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie en tuin

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De pastorie werd opgetrokken tussen 1711-1734 als een drie traveeën breed enkelhuis van twee bouwlagen in een sobere classicistische stijl met brede omlijstingen in Maaskalksteen en een interieurafwerking in verfijnde en rijkelijke régencestijl.


ID: 44124 | Bouwkundig element

Hoeve Eendenwal

Bareelstraat 1 (Langemark-Poelkapelle)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: L-vormige opstelling van boerenhuis en stal-schuurvleugel, waarvan hier evenwel de hoeken elkaar raken.


ID: 200671 | Bouwkundig element

Cement House Cemetery

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt aan straatzijde afgebakend met een muur, aan de andere zijden met een haag. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen poortgebouw met rondbogige doorgang en smeedijzeren hek, bakstenen schuilgebouwen, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice'. De graven zijn verdeeld over 21 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken bij de graven.


ID: 200674 | Bouwkundig element

Seaforth Cemetery, Cheddar Villa

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met smeedijzeren hek, een witte 'Cross of Sacrifice', graf- en herdenkingsstenen. Behalve opgaande bomen wordt het geheel getooid met bloemperken en struiken.