10625 resultaten
ID: 78592 | Bouwkundig element
Waterstraat 6 (Diksmuide)
Kleine aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van 1922 zie muurankers boerenhuis. Aan de straat, klein witgeschilderd pijlerkapelletje onder pannen afdekking. Boerenhuis in voortuin, erachter kleine stal- en schuurvleugel en klein nutsgebouw onder schilddak.
ID: 78602 | Bouwkundig element
Wijnendalestraat 223 (Diksmuide)
Losse bakstenen bestanddelen, L-vormig opgesteld rondom het erf. Boerenhuis met rondboogdeur in een geriemde omlijsting, bekroond door dakvenster in tuitgevel.
ID: 78184 | Bouwkundig element
Wijnendalestraat 83 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve uit de jaren 1920 met L-vormige opstelling. Evenwijdig met de straat georiënteerd boerenhuis met rechts aansluitend schuur- en stalgedeelte gescheiden door aandaken. Aan de straat, haaks georiënteerd nutsgebouw met laadluik onder zadeldakje. Typerende wederopbouwarchitectuur.
ID: 78237 | Bouwkundig element
Woumenweg 150 (Diksmuide)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Erg verzorgd baksteenmetselwerk en houtwerk met referenties aan de streekgebonden historische hoevebouw. Op één zijde na gesloten opstelling van de hoeve rondom een klein verhard vierkant erf.
ID: 78331 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zadelstraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve met omwalling. Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek", refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat. Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite. De omwalling is vandaag nog aanwezig en wordt gemarkeerd door een bomenrij langs beide oevers.
ID: 78300 | Bouwkundig element
Zijdelingstraat 16 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vormige semigesloten opstelling. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met wilgen en essen. Ten westen, boerenhuis samengesteld uit een opvallend hooghuis van drie bouwlagen met haaks daarop laaghuis met verspringende zadeldaken.
ID: 78238 | Bouwkundig element
Zwarte Dreef 1 (Diksmuide)
De site gaat terug op een belangrijke opperhof-/ neerhofsite met achtvormige omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gaat mogelijk terug op het kasteel met kasteelhoeve aangeduid op de gravure in de "Flandria Illustrata" (1641) van Sanderus. Voor de Eerste Wereldoorlog bevond zich op de site nog een kasteel. Tijdens de oorlog wordt de site vernield: een Duitse prentbriefkaart van 1916 toont het kasteel reeds vernield, doch een torentje is nog duidelijk herkenbaar.
ID: 38990 | Bouwkundig element
Armveldweg 56 (Dilbeek)
Eind 18de, begin 19de-eeuwse gesloten hoeve met vergrotingen uit eind 19de eeuw, gelegen in de landelijke omgeving van de Pedevallei, naast en ten noordoosten van het spoorwegviaduct.
ID: 212383 | Bouwkundig element
Assestraat 111 (Dilbeek)
Voormalige hopboerderij van hophandelaar Van Droogenbroeck, gelegen naast de Nieuwermolenbeek op de grens met Asse.
ID: 212384 | Bouwkundig element
Bekkerzeelstraat 11 (Dilbeek)
U-vormig ingeplante hoeve met voornamelijk 19de-eeuwse losse bestanddelen gelegen tegen de autosnelweg in een bocht van de straat, met het woonhuis ten westen, parallelle stallen ten oosten en ten noorden een langsschuur.