Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 200854 | Landschappelijk element

Kasseiweg Oude Kwaremont

Broektestraat, Keuzelingsstraat, Ommegangstraat, Schilderstraat (Kluisbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 28393 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Grote Herreweg (Kluisbergen)
Elektriciteitscabine in de vorm van een bakstenen wegkapel met leien dak, naar verluidt gebouwd in de jaren 1970.


ID: 28413 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale uit 1958

Herpelgem (Kluisbergen)
Electrabel. Aan de Schelde gelegen belangrijke thermische elektriciteitscentrale van Ruien-Zwevegem, opgericht in 1958. Zes productie eenheden van 2 x 60 Mw, 2 x 130 Mw, 2 x 300 Mw.


ID: 28339 | Bouwkundig element

Pomphuis van kasteel Calmont

Kalmontstraat (Kluisbergen)
Voormalig publiek pomphuisje van kasteel Calmont onder markante linde aan straathoek. Kleine rechthoekige gewitte bakstenen constructie onder schilddak uit de 19de eeuw, onlangs binnenin omgevormd tot wegkapel met vele heiligenbeelden.


ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Calmont

Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.


ID: 28420 | Bouwkundig element

Weverij Tissage du Ruyen

Kapellestraat 5-7, 3A-B (Kluisbergen)
Links van de fabriekspoort, typische bakstenen elektriciteitscabine uit de jaren 1920 en rechts conciërgewoning van de fabriek. Erachter gelegen voormalige weverij onder beglaasde sheddaken en behouden ronde fabrieksschoorsteen.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28345 | Bouwkundig element

Hof ter Beke

Keuzelingsstraat 26 (Kluisbergen)
Achterin gelegen boerenhuis, mogelijk nog deels opklimmend tot de 16de eeuw, op terp en met heden onderbroken brede omgrachting, gevoed door bron. Van de ruime bedrijfsgebouwen met U-vormige aanleg op het voorerf, rest nog slechts een vleugel met stallingen. Door dichtslibbing verdwenen molenvijver.


ID: 308416 | Landschappelijk element

Paddenbroek

Paddestraat (Kluisbergen)
Centraal in het natuurgebied ‘Het Paddenbroek’ bevindt zich een stervormig waternetwerk, een relict van een begin 20ste-eeuws, industrieel waterbekken, aangelegd naast de voormalige textielververij ‘La Moderne’ in Berchem.


ID: 200857 | Landschappelijk element

Kasseiweg Paterbergstraat

Paterbergstraat (Kluisbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.