Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 308446 | Landschappelijk element

Kasseiweg Rampe

Rampe (Kluisbergen)
Op de helling van de Kalkhovenberg ligt de kasseiweg ‘Rampe’. Gelegen tussen akkers, hoeve en molen, een kenmerkend landschapselement dat mee het landelijke karakter van de Vlaamse Ardennen bepaalt.


ID: 28371 | Bouwkundig element

Hooghof

Ronse Baan 29 (Kluisbergen)
Grote achterin gelegen gesloten hoeve in baksteenbouw met vierkante aanleg; aanpassing met uitbreiding van de gebouwen in midden de tweede helft van de 19de eeuw van een oudere hoeve met losse bestanddelen. Lange gekasseide rechte toegangsweg vanaf Ronse Baan naar rondom gekasseid ruim erf.


ID: 308444 | Landschappelijk element

Grensweg door het Kluisbos

Torendreef, Vierschaar (Kluisbergen)
De lange, centrale ontsluitingsweg in het Kluisbos is een oude grensweg. Gelegen bovenop de heuvelkam markeert het de gewestgrens.


ID: 28376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof ter Planken met watermolenlandschap

Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)
Kleinere 18de-eeuwse hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen. Aan de plaatselijk overwelfde Molenbeek en de sterk opgehoogde straat, watermolen van het bovenslagtype, waarschijnlijk één van de twee korenwatermolens aan de Molenbeek te Kwaremont vermeld in 1577. De omgeving van de molen bestaat uit natte graslanden en ruigte in de beekvallei en akkers op het plateau. Langs de Molenbeek zijn nog restanten van de aanvoergeul en de inplantingsplaats van het spaarbekken aanwezig.


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 135129 | Landschappelijk geheel

Het Zwin met Hazegraspolders, Koningsbos, Willem-Leopoldpolder, Oud Fort Isabella en Cantelmolinie

Knokke, Westkapelle (Knokke-Heist)
Deze gebied omvat de kustduinen tussen Het Zoute en Cadzand-Bad met het slikken- en schorrengebied van Het Zwin en de aansluitende Zwinbosjes, het Koningsbos, de achterliggende Oude en Nieuwe Hazegraspolder, Willem-Leopoldpolder en de fortificaties van het Oud Fort Isabella en de Cantelmolinie.


ID: 58375 | Bouwkundig element

Watertoren

Arcadelaan (Knokke-Heist)
Watertoren, 53 meter hoog en opgetrokken in rode baksteen, met een arduinen sokkel in bossage. Het waterreservoir bovenaan de toren is voorzien van een vakwerkversiering en afgedekt met een tentdak. De oorspronkelijke metalen kuip wordt in 1973 vervangen door een betonnen constructie met grotere inhoud.


ID: 108454 | Landschappelijk element

Park 58

Arcadelaan, Elizabetlaan (Knokke-Heist)
Park met onregelmatige vorm tussen de Elisabetlaan en de verkaveling ten zuiden van de Arcadelaan (in aansluiting bij Albertstrand).


ID: 58787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Oud Fort Isabella en Nieuw Hazegrasfort

Burkeldijk, Retranchementstraat (Knokke-Heist)
Op de zuidoostelijke hoek van de Burkeldijk met de Retranchementstraat, op de grens van Knokke en Westkapelle vlakbij Nederland, bevindt zich een weiland waarin zich talrijke bunkers bevinden rondom de begin-19de-eeuwse Hazegrassluis.


ID: 306670 | Landschappelijk element

Cantelmolinie

Cantelmolinie, Greveningedijk, Hazegrasstraat, Roden-Ossenstraat, Sluisstraat (Knokke-Heist)
Verdedigingslinie uit 1632-1700. De linie bestaat uit een wal met gracht en zeven redans.