Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 49021 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Jozef en Maria

Adegem-Dorp 14 (Maldegem)
Voormalig klooster van de zusters van Maria en Jozef, gelegen naast het voormalige kerkhof. De zusters verbleven eerst, in 1874, in het hospice achter de kerk en het gemeentehuis. Bakstenen kloosterhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee houten dakkapellen, in eclectische stijl.


ID: 79642 | Bouwkundig element

OCMW Rustoord Sint-Elisabeth

Adegem-Dorp 26 (Maldegem)
Voormalig hospice en gemeentelijke meisjesschool, opgericht naar ontwerp van architect Th. Bureau in 1873, cf. twee herdenkingsstenen. Na de Tweede Wereldoorlog volledig vernieuwd, ook de kapel, met boven altaar schildering van Maria Tuypens en drie glasraampjes gedateerd van 1954.


ID: 300687 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Ballingstraatje, Deken de Fonteynestraat, Edestraat, Kapelaanstraat, Marktstraat, Mevrouw Courtmanslaan, Noordstraat (Maldegem)
De Sint-Barbarakerk met haar omgeving, wordt bepaald door het voormalige kerkhof, de kerkwegels die de site verbinden met de omliggende straten Noordstraat, Edestraat en Marktstraat, de historische bebouwing aan deze straten en het Kapelaanstraatje naar het oosten toe.


ID: 50003 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Brezendedreef 6 (Maldegem)
Beeldbepalende, ten westen van de dreef ingeplante imposante neogotische Sint-Jozefkerk uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. Hoste met deels ommuurde en omhaagde site met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van VII weeën en Lourdesgrot uit 1922.


ID: 50014 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Donkstraat 118-120 (Maldegem)
Oorspronkelijk twee aparte gebouwen; een woonhuis uit 1879, later kloosterhuis van de zusters maricolen uit Deinze, en een schoolgebouw in neotraditionele stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1930.


ID: 50570 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius a Paulo met kerkhof

Kleitkalseide 103 (Maldegem)
Pseudobasilicale kerk met uitspringend oostportaal en bekronende vierkante toren, schip en zijbeuken van vijf traveeën en aansluitend smaller koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door een sacristie en berging, naar ontwerp van de Gentse architect E. De Perre-Montigny, van 1858. Kapelletjesommegang aan de buitenzijde tegen de kerk, ingewijd op 2 september 1899. Omringend, deels ommuurd en omhaagd kerkhof op rechthoekige plattegrond met een collectie van 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 50573 | Bouwkundig element

Klooster en vrije basisschool

Kleitkalseide 107 (Maldegem)
Op grond van het Kluisbos, palend aan de pastorie, werd in 1870 door de zusters franciscanessen van Sleidinge een klooster gesticht. Het klooster en de eerste klassen werden gebouwd in 1873-74; daarna nog meermaals uitgebreid. Aan de straat palend kloostergebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak.


ID: 50591 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Marktstraat 15 (Maldegem)
Oorspronkelijke kloostergebouw van 1873 met strak symmetrische aanleg met hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door haakse vleugels. In 1890, zijvleugels uitgebreid met twee klassen in dezelfde bouwstijl. Centrale binnentuin afgesloten door een muur en hek tussen vierkante pijlers, in de jaren 1920 vervangen door de nog bestaande fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op een lage gecementeerde voet.


ID: 50564 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)
De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.