Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 131997 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
De afsluitingshaag aan de voorzijde van het boerenhuis wordt ter hoogte van de voordeur doorbroken voor het toegangspaadje dat, aan beide zijden, wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. De luiken van het hoevetje zijn sierlijk getooid met bijenkorven wat doet vermoeden dat de vroegere bewoner een imker was en hij de aanwezigheid van linden voor de honingproductie kon appreciƫren.


ID: 131999 | Landschappelijk element

Leipeer bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Tegen de blinde straatgevel van het boerenhuis staat een mooi geleide perenboom. De boom staat goed beschut en is op het zuidoosten georiƫnteerd.


ID: 132000 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Aan de voorzijde van het boerenhuis wordt het erf afgesloten met een gemengde scheerhaag. Met wat de haag in oorsprong is aangeplant is niet meer zo duidelijk, het huidige assortiment bestaat uit soorten die er al dan niet door natuurlijke verrijking zijn gekomen. Ook de stamopslag van de twee welkomstlindes is in de haag gegroeid.


ID: 131443 | Landschappelijk element

Drievuldigheidsboom pastorietuin van Kerkem

Kerkemstraat 10 (Maarkedal)
Drievuldigheidsboom in de pastorietuin van Kerkem, aangeplant omstreeks 1890.


ID: 131378 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Kolpaartstraat (Maarkedal)
Twee gekandelaarde lindes staan bij een kruispunt van wegen en bij een inmiddels verdwenen wegkapelletje. Op het moment van inventarisatie was er veel opslag aanwezig aan de stambasis en kon de stamomtrek van de bomen niet gemeten worden ( omtrek werd geschat op 250 cm), sporen van de wegkapel konden om dezelfde reden ook niet gevonden worden.


ID: 132010 | Landschappelijk element

Houtkanten van es langs holle weg

Langekouter (Maarkedal)
Aan beide kanten van de holle weg zijn de taluds beplant met houtkanten. De houtkanten hebben nog sporen van een traditioneel beheer en zijn in hoofdzaak beplant met es en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, okkernoot, sleedoorn, zomereik, schietwilg, vlier en olmen.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 300015 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Mellinkstraat (Maarkedal)
Bij de perceelsgrens, die hier bepaald wordt door een gracht, staat in de hoek een knoteik. Deze boom werd hier geplant om de grens van een kadastraal perceel vast te leggen.


ID: 132031 | Landschappelijk element

Haagbeuken haag met uitgeschoren hofgat

Omer Wattezstraat 2 (Maarkedal)
In de Omer Watezstraat, op de hoek met de stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren haagbeukenhaag. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegang tot het hoevetje. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 meter en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. De haag staat dicht bij het hoevetje en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare gebouwen zoals vakwerkhuizen en strodaken.