Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 134139 | Landschappelijk element

Tuin van het Virgo Fidelisinstituut

Rooseveltlaan (Franklin) 98 (Vilvoorde)
Klooster- een schoolcomplex uit 1890, uitgebreid in 1910, in het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog, met ommuurde tuin van meer dan 2 hectare, omvattende een voortuin, oorspronkelijk met twee landschappelijke compartimenten, en een moestuin die tot aan de Tweede Wereldoorlog de achterste helft van het domein besloeg.


ID: 70528 | Bouwkundig element

Villa Stratford Lodge

Stationlei 66 (Vilvoorde)
Cottage-getint breedhuis waarvan de buitenste traveeën zijn opgevat als uitspringende puntgevels, ommuurd voortuintje, op het kadaster ingetekend in 1912.


ID: 70671 | Bouwkundig element

Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Tot op vandaag vormt het domein, met kasteel en bijgebouw met zeventiende-eeuwse kern en koetshuis uit de 19de eeuw, een uitgestrekt geheel grotendeels omgeven door een zandstenen omheiningsmuur met meerdere toegangen.


ID: 134133 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Kasteeldomein van circa 25 hectare rond een kasteel met 17de-eeuwse kern, in de 18de eeuw en 19de eeuw meermaals verbouwd; een poging om in 1808 een 'Engelse tuin' met kunstmatige rivier aan te leggen werd om een ongekende reden gestaakt; geslaagde recente aanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel.


ID: 31541 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elzendamme 11 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, voorheen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met siertuin te midden, ten zuiden afgesloten met haag, toegankelijk via hek tussen twee hekpijlers. Ten westen, drenkplaats. Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak met houten sierlijst, en ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak. Beide volumes zijn gedateerd 1876 in het baksteenmetselwerk.


ID: 31546 | Bouwkundig element

Hof Vaguebak en kapelletje

Hogebrugstraat 7, 7A (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een deels verhard erf met witgekalkt conisch hondenhok voor het boerenhuis. Omringende weiden afgezet door middel van van doornhaag ten oosten en ten westen. Ten zuiden, westen en noorden omwalling afgezet met populieren en wilgen. Geasfalteerde erfoprit aan straatzijde toegankelijk via houten houten hek; rechts, geflankeerd door linde en bakstenen hekpijler, waarboven arduinen dekblad en bolvormige bekroning.


ID: 31550 | Bouwkundig element

Brouwerij

Kasteelstraat 17 (Vleteren)
Achterliggende brouwerijgebouwen, oorspronkelijk U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met deels behouden bakstenen stoepen en toegang tussen bakstenen hekpijlers. Ten oosten van het erf, brouwerijgebouw van zeven traveeën en een anderhalve bouwlaag, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noorden 19de-eeuws stalgedeelte.


ID: 31554 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kasteelstraat 37 (Vleteren)
Burgerhuis van een veekoophandel uit het vierde kwart van de 19de - eerste kwart van de 20ste eeuw, met voortuintje, afgezet door middel van laag bakstenen muurtje, waarboven gietijzeren hek tussen pilasters.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 201064 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Westvleteren

St.-Maartensstraat (Vleteren)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats met rechthoekige plattegrond kan betreden worden via een smeedijzeren hek, gevat tussen twee hardstenen pijlers. De graven staan in dubbele rijen, rug aan rug opgesteld. Tegen de noordoostelijke muur staat een calvariekruis onder een grote opgaande boom.