Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

394 resultaten


ID: 134223 | Landschappelijk element

Kloostertuin van de augustijnen

Danebroekstraat (Tienen)
Overblijfsel (9 are 13 centiare) van een voormalige kloostertuin met enkele oude bomen, onder meer een ginkgo.


ID: 307196 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met es en haagbeuk

Overrepen (Tongeren)
Het bos van Kolmont grenst in het noordwesten aan een weideboomgaard met een poel. Ter hoogte van de poel wordt de bosgrens gemarkeerd door een rij voormalige knotbomen. De rij bestaat uit drie lage geknotte essen, een vijftal knothaagbeuken en drie sterk uitgegroeide haagbeuken die vrij hoog werden geknot. Deze bomen staan op een boswal, vermoedelijk een relict van een oude wal die de grens van het bos markeerde.


ID: 307344 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen als bosgrens

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos wordt in het zuidwesten begrensd door verschillende soorten lijnaanplantingen. Het betreft een rij knothaagbeuken met verspreid een aantal meidoornstammen die wijzen op een tweede grensmarkering. In het zuidoosten staat een rij van vijf opgaande zomereiken. Al deze elementen markeren de historische bosgrens.


ID: 307366 | Landschappelijk element

Holle weg Kolmontbos

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos slingert een holle weg van het zuidoosten naar het noordwesten. De weg is diep ingesneden in de helling van de Oude Berg. Langs de holle weg staan verspreid een aantal knothaagbeuken en monumentale beuken met inkervingen. Bij een solitaire fijnspar splitst de holle weg in een noordelijk en zuidelijk tracé.


ID: 307977 | Landschappelijk element

Holle weg

Overrepen (Tongeren)
Een holle weg doorkruist het Kolmontbos van zuidwest naar noordoost. Het betreft een vrij recht wegtracé dat dwars op de helling loopt en zich diep heeft ingesneden. Langs weerszijden van de holle weg werden Amerikaanse eiken aangeplant. Langs één zijde van de weg staat ook een rij van een vijftal knothaagbeuken. Vermoedelijk was dit een van de oude wegen die geïntegreerd werd bij de parkaanleg en inrichting van het Kolmontbos bij het kasteel op het einde van de 19de eeuw.


ID: 300187 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje van es en haagbeuk

Weg van Hern naar Riksingen (Tongeren)
Het Hasselbos is een klein bosje in het noorden van Tongeren nabij de grens met Hoeselt. In een gedeelte van het bos zijn nog oude hakhoutstoven aanwezig, vooral van es en haagbeuk.


ID: 132457 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat (Vleteren)
Een scheerhaag van haagbeuk sluit het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus rondom af.


ID: 131718 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs spoorweg

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De houtkant langs de spoorlijn Antwerpen-Tongeren-Visé-Aken is een mooi voorbeeld van een traditioneel hakhoutbeheer. De gemengde houtkant op talud bestaat uit hakhout van gewone es, hakhout van wilg, gewone esdoorn, roos, zoete kers, gewone hazelaar, meidoorn en haagbeuk. De houtkant werd aangeplant als erosiebestrijding.


ID: 304644 | Landschappelijk element

Hakhout van haagbeuk langs holle weg

Teuven (Voeren)
Langs de noordzijde van de holle weg staat op de kruin van het talud een hakhoutstoof van haagbeuk met een omtrek van 339 cm (gemeten op 20 cm hoogte). De holle weg is op deze plaats zeer diep ingesneden. De holle weg verbindt de voorde over de Gulp met de hoeve Gieveld.


ID: 132356 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Aubelsestraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs de weg. De soorten bestaan uit opgaande gewone essen, knotbomen van haagbeuk en vier opgaande Canadapopulieren. Er staan restanten van een geschoren meidoornhaag op de kop van het talud.