1011 resultaten
ID: 38178 | Bouwkundig element
Vaarzeelstraat 9 (Deinze)
Oorspronkelijk leen en pachtgoed reeds vermeld in 14de eeuw. De oude hoevegebouwen werden in 1987 gesloopt. Behouden zijn een fraai ijzeren hek en een nieuw woonhuis in neotraditionele stijl uit de jaren 1920 ten oosten van het oude gebouw. Dubbelhuis van zeven traveeën en een hoge bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel.
ID: 35407 | Bouwkundig element
Vosselarestraat 20 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis en - school, thans openbare bibliotheek en school. Nummer 18: klein gebouwtje, eerst gemeenteschool en na 1918 gemeentehuis; slechts één travee en één bouwlaag met trapgeveltje in neotraditionele stijl.
ID: 48070 | Bouwkundig element
Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.
ID: 48071 | Bouwkundig element
Begijnhoflaan 3 (Dendermonde)
Aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid.
ID: 48073 | Bouwkundig element
Beurzestraat 4-8 (Dendermonde)
Verzorgd ensemble van drie burgerhuizen in neotraditionele stijl, volgens spiegelbeeldschema. Volgens bouwplan realisatie van stadsarchitect Alexis Sterck van 1921 als onderdeel van een heropbouw van vier woonhuizen en één winkelpand op de hoek met de Kerkstraat. Ondiepe woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.
ID: 48108 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 99-101 (Dendermonde)
Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in neotraditionele stijl, gedateerd 1901. Geaccentueerd middenrisaliet oplopend in een tuitgevel met voluten en bekronende bolornamenten en obelisk, afgelijnd met een imitatienatuurstenen hoekketting en voorzien van een vereenvoudigd balkon op de bel-etage.
ID: 48111 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 110-114 (Dendermonde)
Ensemble van twee burgerhuizen, volgens bouwplan herbouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck van 1921. Rijhuis uit het interbellum in neotraditionele stijl van drie bouwlagen en evenveel traveeën onder een mank zadeldak met dakvenster.
ID: 48101 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 74 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect F. Van Severen. Smal en ondiep rijhuis met enkelhuisopstand, van slechts twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder pannen zadeldak.
ID: 48103 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 80 (Dendermonde)
Hoog gebouw op de straathoek met de Molenstraat, gedateerd 1921. Vanouds als herberg gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck. Baksteenbouw met knipvoegen en aantal gevelornamenten in natuursteen; verdiepte vensterpartijen, aan de Brusselsestraat uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee.
ID: 48975 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 97, Leopoldlaan (Dendermonde)
Conciërgewoning katoenfabriek L. Gorus-De Block. De voormalige conciërgewoning, al kadastraal genoteerd in 1882, paalt aan het jongere poortgebouw dat toegang verleende tot het voormalige textielbedrijf De Block. De conciërgerie in neotraditionele stijl is opgebouwd uit verspringende volumes met drie gevels met trapgeveltjes onder zadeldaken.