Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

293 resultaten


ID: 211792 | Bouwkundig element

Instituut Henri Jaspar

Steenweg op Brussel 304 (Kraainem)
Monumentaal complex op ruwweg U-vormig grondplan bestaande uit een cottagevleugel en drie modernistische vleugels. Centraal in de site ligt het oudste deel van het complex, de cottagevleugel uit 1929.


ID: 134156 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Diependael met park

Tervuursesteenweg 511 (Zemst)
Landhuis, in 1891 omgebouwd tot kasteelachtige villa in opdracht van Edgard Fox. Omgeven door landgoed van circa 1 hectare 28 are, oorspronkelijk samengesteld uit drie omwalde eilandjes (neerhof, kasteeleiland en eilandtuin).


ID: 302503 | Bouwkundig element

Dorpskern Overijse

Begijnhof, Begijnhofplein, Brusselsesteenweg, Fezelarenstraat, Gebr. Danhieuxstraat, Heuvelstraat, J. Bt. Dekeyserstraat, Just. Lipsiusplein, Kardaan, Leegheid, Maurits Coomansstraat, Nestor Rowiesstraat, P.I. Taymansstraat, Pastoriestraat, Solheide, Stationsstraat, Waversesteenweg (Overijse)
De dorpskern van Overijse wordt bepaald door het centrale en sterk hellende Just. Lipsiusplein met de Sint-Martinuskerk, ten noorden op de helling ligt het historische Justus Lipsiushuis met tuin, ten zuiden van het plein sluit de bebouwing langs de Waversesteenweg aan bij het centrumplein met hierachter enkele oude steegjes en voormalige brouwerijen. Beeldbepalend voor het centrum van Overijse zijn de woonhuizen met oudere kern en de vele gecementeerde gevels, dit bepaalt ook het beeld van de Heuvelstraat. Aansluitend ten zuidwesten van het centrum bepalen de begijnhofkapel, als restant van het voormalige begijnhof, de vuurmolen en een oude brouwerij het uitzicht. Ten oosten sluit het kasteeldomein Isque van de plaatselijke heren aan bij het historische centrum waarvan de IJse de zuidelijke grens vormt.


ID: 300283 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Magdalena

Duisburgsesteenweg (Overijse)
Eenvoudige éénbeukige neogotische kerk, ingewijd in 1893, maar de bovenste geledingen van de toren werden pas in 1933 afgewerkt, naar ontwerp van architect Carpentier met achterliggend kerkhof.


ID: 301222 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joost en kerkhof

Terhulpensesteenweg 464 (Overijse)
Eenvoudige parochiekerk met neoromaanse reminiscenties opgericht in 1865 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak met een bijhorend kerkhof dat zich uitstrekt ten noordwesten van de kerk.


ID: 40942 | Bouwkundig element

Herinckxpachthof

Grote Geeststraat 10, 10A-B (Zaventem)
Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, Sint-Donatuskapel van 1686 en witgekalkte volumes opklimmend tot het einde van de 17de eeuw, uitbreidingen in de 19de en 20ste eeuw.


ID: 306945 | Bouwkundig element

Oude hoeve Kemerlinckx

Hanenstraat 11 (Kortenaken)
In oorsprong hoeve met losse bestanddelen, vandaag uitgegroeid tot een gesloten hoeve met ten noordwesten het woonhuis, dat ten minste teruggaat tot de eerste helft van de 18e eeuw. Ten zuidoosten bevindt zich de 1816 gedateerde dwarsschuur met centrale doorgang naar het erf. De overige vleugels deden dienst als stallen. De hoeve was met zekerheid al sinds het begin van de 18de eeuw bewoond door de familie Kemerlinckx.


ID: 306946 | Bouwkundig element

Nieuwe hoeve Kemerlinckx

Hanenstraat 13 (Kortenaken)
Statige gesloten hoeve met woonhuis in vroeg-19de-eeuwse neoclassicistische stijl. Hoeve uit 1820, opgetrokken ter vervanging van een eerdere bebouwing en na uitbreidingen in de 19de eeuw tot een gesloten hoeve geëvolueerd. Locatie van ‘Brouwerij De Ster’ en stokerij tot de jaren 1920. De hoeve was vanaf de bouw tot heden bewoond door de familie Kemerlinckx.


ID: 41355 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Kerckhove d'Exaerde

Billaststraat 34 (Steenokkerzeel)
Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd tussen 1870 en 1880 met relict van een landschappelijk park van 1 hectare 39 are, aanvankelijk bijna 4 hectare, sinds 1953 gemeentelijk eigendom.


ID: 300817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.