Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

328 resultaten


ID: 40595 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Genesius

Dorpsstraat 40 (Sint-Genesius-Rode)
Neoromaanse zaalkerk met ingebouwde toren, tussen 1777 en 1782 vergroot naar plannen van architect Laurent Benoit Dewez, tussen 1860 en 1862 naar model van architect Louis Spaak, achteraan in de kerk een Lourdesgrot van 1909 en ten zuiden van de kerk een monument voor bevrijding in 1944.


ID: 86231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.


ID: 216014 | Bouwkundig element

Grot van Lourdes

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Beeldbepalende Mariagrot ingeplant in een straatbocht aan een driesprong tegen een verhoogde berm. De kunstgrot zou opgericht zijn in 1954. Vrij groot uitgewerkte grot van twee niveaus hoog sterk omlijst door groene aanplantingen. Binnenin de benedengrot staan knielbanken opgesteld en hangt een grote paternoster.


ID: 9565 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Fledericusparochie met tuin

Vlierzeledorp 21 (Sint-Lievens-Houtem)
Pastorie met ommuurde voortuin en achterliggende tuin, gebouwd anno 1870 ter vervanging van een oudere pastorie. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links aansluitend bij het hoofdvolume werd een aanbouwsel van één bouwlaag onder een schilddak opgetrokken evenals een druivenserre. Daarbij aansluitend is er een bijgebouw dat tot aan de straat loopt. Rechts van de pastorie en los ervan situeren zich de resten van de voormalige pastorie.


ID: 90903 | Bouwkundig element

Grot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kamstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Mariagrot, in 1953 opgetrokken uit amorfe zandsteenknollen.


ID: 90867 | Bouwkundig element

Kapel

Vaartstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak met interieur uitgewerkt als Lourdesgrot, oudste kapel van Ruisbroek met vermelding opklimmend tot 1841.


ID: 90936 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Zeypestraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Gelegen op de hoek met de Nederstraat, Mariagrot van imitatierots gebouwd door de parochianen in 1958.


ID: 51146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Grot en bron Het Fonteintje

Ommegang West (Staden)
Grot met piëta uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw, boven bron, in de volksmond zogenaamd "het Fonteintje". Bakstenen ommuring en flankerende knotwilgen. Halfrond gietijzeren hek rond de waterput.


ID: 307127 | Bouwkundig element

Mariagrot

Breemstraat (Steenokkerzeel)
Ruime, deels met klimop begroeide Lourdesgrot, opgebouwd uit imitatierots in cementmortel en gelegen in een landelijke omgeving nabij de grens met Kampenhout. Ze werd opgericht in 1932, volgens J. Lauwers onder leiding van Willem Peeters, een lokale metselaar, en wordt tot vandaag nog steeds bezocht. Naar verluidt lag de grot eertijds op de uithoek van het erf van hoeve De Laet. Het was Adolf De Laet die de grot liet bouwen.


ID: 300076 | Bouwkundig element

Mariapark met Lourdesgrot

Duisburgsesteenweg (Tervuren)
Grot in eenvoudige cementrustiek met enkele zitbanken ervoor, gelegen in een klein Mariapark en gebouwd in de periode 1878-1880.