Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1182 resultaten


ID: 38881 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gorik

Kerkstraat 53 (Beersel)
Niet-georïenteerde neogotische kerk naar ontwerp van architect Ch. De Maeght uit 1894. Voorplein ten noorden van de kerk.


ID: 304433 | Bouwkundig element

Provinciaal vormingscentrum Hanenbos

Lotsesteenweg 103 (Beersel)
Provinciaal vormingscentrum Hanenbos, gelegen langs de Lotsesteenweg en aansluitend bij het Provinciaal domein van Huizingen. Gemarkeerd aan de ingang door het standbeeld De Kajotter.


ID: 9901 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dorpsstraat 1 (Berlaar)
Oorspronkelijk bepleisterd hoekhuis, eertijds gebruikt als gemeentehuis, respectievelijk vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, van circa 1849, vergroot circa 1877.


ID: 10028 | Bouwkundig element

Hoeve

Lambertusplaats 1, Legrellestraat 121 (Berlaar)
Neotraditioneel hoevecomplex, van circa 1904, in kern opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Tuin ten noorden, begrensd door bakstenen muur aan de zijde van het Lambertusplein.


ID: 9958 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Markt 42 (Berlaar)
Georiënteerde driebeukige neoromaanse kruisbasiliek van 1874-1880 naar ontwerp van L. Blomme; vroeg-gotische toren uit de eerste helft van de 13de eeuw, herbouwd in 1940-1943.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 306759 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Meerbeeksesteenweg (Bertem)
De wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gelegen op de hoek van de Meerbeeksesteenweg en de Oude Tervuursebaan, werd eind jaren 1970 opgetrokken op initiatief van het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (K.V.L.V.) ter vervanging van een 19de-eeuwse kapel die afgebroken werd voor de aanleg van de E40. Het jaartal 1838 wijst op het bouwjaar van de oudere kapel.


ID: 17272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Keizerstraat 1 (Beveren)
De parochiekerk werd in twee fases opgetrokken tussen 1843 en 1872 naar ontwerp van Louis Roelandt voor koor en eerste travee benedenkerk, en Edmond De Serrure voor benedenkerk.


ID: 17149 | Bouwkundig element

Standbeeld van Jan-Frans Van de Velde

Kloosterstraat (Beveren)
Circa 3 meter hoge vierkante arduinen sokkel waarop meer dan levensgroot bronzen beeld, gesigneerd Aloïs De Beule en vervaardigd bij de Fonderie Verbeyst, Bruxelles.


ID: 17390 | Bouwkundig element

Herberg Het Oud Hoefijzer en dwarsschuur

Oud Arenberg 111 (Beveren)
Herberg met voortuin afgesloten door een haag: breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak daterend van 1911.