Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 73752 | Bouwkundig element

Herberg en bakkerij In de Brusselsche Poort

Brusselsestraat 1 (Brakel)
Voormalige herberg en bakkerij zogenaamd "In de Brusselsche Poort", vervolgens postkantoor en thans woonhuis op driesprong Neer-, Watermolen- en Brusselsestraat. In kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73775 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Den Olifant

Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Voormalige afspanning, heden gesloten hoeve met woonhuis aan de straat, beschaduwd door drie linden. Volgens overlevering gebouwd circa 1810-1811, afspanning reeds na korte tijd stopgezet. Boerenwoning van acht traveeën onder wolfsdak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw rondom vierkante binnenplaats


ID: 73998 | Bouwkundig element

Hoeve, afspanning en café

Holenbroek 9 (Brakel)
Voormalige hoeve en tevens afspanning en café, als landbouwbedrijf werkzaam tot circa 1985. Gesloten hoeve waarvan rechthoekige binnenplaats gebetonneerd in het derde kwart van de 20ste eeuw. Met de rugzijde aan de straat bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak met jaarankers 1771.


ID: 73786 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve In den groenen Jager

Jagersstraat 83 (Brakel)
Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.


ID: 43730 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Leierwaarde 51 (Brakel)
Aanvankelijke woning in kern vermoedelijk minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw; aangepast en vergroot met toevoeging van lage bovenverdieping en achterkamers, onder mank pannen zadeldak. Links zijwaarts verlengd met vier traveeën van één bouwlaag onder pannen zadeldak, wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73831 | Bouwkundig element

Herberg de Coornblomme

Marktplein 5-6 (Brakel)
Brood-Banket Van Der Linden, voormalige herberg zogenaamd "In de Koornbloem bij Fr.Van De Weghe", voorheen "De Coornblomme". Tot 1838 eveneens vergaderruimte van gemeenteraad. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73846 | Bouwkundig element

Herberg Patria

Neerstraat 13 (Brakel)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakvenster met gebogen waterlijst en gestrekte uiteinden. Lijstgevel met houten kroonlijst op modillons, in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgefrist met gevel van geglazuurde baksteen.


ID: 74012 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.


ID: 43743 | Bouwkundig element

Dorpsherberg

St.-Ursmarsstraat 33 (Brakel)
Ten noorden tegenover de kerk gelegen dorpsherberg. Breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder aangepast zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw maar enigszins gewijzigd in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 74055 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg

Twaalfbunderstraat 53 (Brakel)
Voormalige hoeve en naar verluidt minstens sinds 1850 herberg. Voorheen een boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw en mogelijk teruggaand op ouder huis; verlengd met één travee en vergroot tot woning van anderhalve bouwlaag in begin 20ste eeuw, bovenverdieping nog verhoogd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechts oorspronkelijk bijbehorende Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1906.