Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1057 resultaten


ID: 35941 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenakkerstraat 25 (Destelbergen)
Vroeger een geheel vormend met nummer 27, samen omringd door een enkelvoudige rechthoekige omgrachting en afhangend van het Goed ten Durpe. Waarschijnlijk site van de in het vierde kwart van de 18de eeuw bij het goed horende stokerij. Heden een hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder overstekend zadeldak.


ID: 21595 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Terherken

Ter Herkenstraat 2 (Diepenbeek)
Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf.


ID: 134485 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Schans met tuin

Schansstraat 6-8 (Diest)
Landhuis met hoeve uit begin 19de eeuw omgeven door informele tuin, circa 0,5 hectare, aangelegd rond 1910, binnen de omgrachting van de rechthoekige schans uit het begin van de 17de eeuw; enkele zeldzame bomen.


ID: 78181 | Bouwkundig element

Hof ter Beerst

Alfons Van Heestraat 75 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met twee evenwijdige bakstenen volumes onder pannen zadeldaken schuin ten opzichte van elkaar elkaar rondom het verhard erf ingeplant. Ten zuiden een boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën, met rechts aansluitend stal- en schuurvolume, en ten noorden een stalvleugel met oudere kern. De hoeve wordt met een identieke opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam C(en)se Zeteler Beerst en met ten zuiden ervan een achtvormige omwalling, die mogelijk de oudere kern van de site vormde.


ID: 78405 | Bouwkundig element

Hoeve Rood Huis

Alveringemstraat 15 (Diksmuide)
Achterin gelegen historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Monumentale vrijstaande poorttoegang opgetrokken in gele en rode baksteen. Boerenwoning van zes traveeën en twee bouwlagen. Wellicht van eind 16de - begin 17de eeuw. Bakstenen dwarsschuur met verhoogde schuurpoort en rechts geïncorporeerd wagenhuis. Oorspronkelijke omwalling gedempt met uitzondering van één gedeelte.


ID: 78271 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Beerstblotestraat 22 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van en G. De Backere en N. Lacroix uit Gistel. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Twee grote roodbakstenen volumes onder zadeldaken evenwijdig met elkaar rondom het verhard erf ingeplant.


ID: 78477 | Archeologisch geheel

Laatmiddeleeuwse site met walgracht

Berkelhofweg (Diksmuide)
Archeologische site gelegen ten oosten van de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort, even ten zuiden van de wederopbouwhoeve Klichthove (zie Klichthovestraat). Als site met walgracht en losstaande bestanddelen aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze archeologische site werd verlaten (wellicht na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog: de losstaande hoevegebouwen zijn nog aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843).


ID: 78479 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Berkelhof

Berkelhofweg 1 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve zogenaamd "Berkelhof", circa 600 meter ten oosten van de bedding van de voormalige spoorlijn Diksmuide Nieuwpoort. Gaat als nog deels omwalde site terug op de "Cse Berclehof", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na de oorlog heropgebouwd in verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gaaf bewaarde kleine schuur met hoge schuurpoort en links lagere wagenhuispoorten. Deels bewaarde omwalling.


ID: 78476 | Archeologisch geheel

Archeologische site Blauwhuis

Blauwhuisweg (Diksmuide)
Archeologische site "Blauwhuis" gelegen ten westen van de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Deze archeologische site werd na vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog verlaten.


ID: 78437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cayennestraat 11 (Diksmuide)
Cayennestraat nr. 11. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, heropgebouwd in de jaren 1920. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Boerenhuis met bewaarde gecementeerde achtergevel, geritmeerd door rechthoekige muuropeningen gevat in tudorboognissen. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Restant van omwalling.