419 resultaten
ID: 131997 | Landschappelijk element
Hollebeek 5 (Maarkedal)
De afsluitingshaag aan de voorzijde van het boerenhuis wordt ter hoogte van de voordeur doorbroken voor het toegangspaadje dat, aan beide zijden, wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. De luiken van het hoevetje zijn sierlijk getooid met bijenkorven wat doet vermoeden dat de vroegere bewoner een imker was en hij de aanwezigheid van linden voor de honingproductie kon appreciëren.
ID: 131378 | Landschappelijk element
Kolpaartstraat (Maarkedal)
Twee gekandelaarde lindes staan bij een kruispunt van wegen en bij een inmiddels verdwenen wegkapelletje. Op het moment van inventarisatie was er veel opslag aanwezig aan de stambasis en kon de stamomtrek van de bomen niet gemeten worden ( omtrek werd geschat op 250 cm), sporen van de wegkapel konden om dezelfde reden ook niet gevonden worden.
ID: 133105 | Landschappelijk element
Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.
ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.
ID: 1636 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leest-Dorp (Mechelen)
Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof met langs weerszijden van de toegang een rij gekandelaarde lindes.
ID: 301180 | Landschappelijk element
Kapellendries (Melle)
Een gekandelaarde zomerlinde werd als kapellinde aan de achterzijde van de kapel geplant.
ID: 305227 | Landschappelijk element
Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.
ID: 303041 | Landschappelijk element
Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.
ID: 301033 | Landschappelijk element
Asselkouter 34 (Merelbeke)
Op de zuidwestkant van een inmiddels door nieuwbouw vervangen hoevetje staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.
ID: 215258 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosstraat (Merelbeke)
Veldkruis ingeplant aan het kruispunt met een veldweg in een plantsoentje en geflankeerd door twee kandelaarde linden en een geschoren haagbeukenhaag. Voor het kruis is een bidbankje geplaatst.