Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 131759 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Roodbos (Voeren)
De opgaande zomereik staat in de hoek van een landbouwperceel, grenzend aan de holle weg Rooibos. Op de Poppkaart is deze perceelsgrens reeds gekarteerd. Vanaf de Vandermaelenkaart staat er net ten westen van de boom een pad gekarteerd. Dit pad blijft tot en met de kaart van 1904 geregistreerd. De boom had mogelijk de functie de perceelsgrens ten opzichte van het pad vast te leggen. Het pad staat niet meer op de kaart van 1939 maar dezelfde perceelsstructuur blijft op de verschillende kaarten terug te vinden, samen met de perceelsrandbeplantingen. De opgaande eik vormt omwille van zijn representatieve groeivorm een beeldbepalend element.


ID: 132212 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Rullen (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant als hoekboom bij een kruispunt van wegen, tussen akker- en weilanden. De zomereik, met omtrek 216 cm heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131820 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als hoekboom

Schilberg (Voeren)
De opgaande beuk staat op de perceelsgrens aangeplant, in de hoek van enkele landbouwpercelen. De beuk staat in de omgeving van de de vakwerkschuur Schilberg.


ID: 131716 | Landschappelijk element

Houtkant langs holle weg

Sinnich (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de hellingen van een voormalige holle weg. Deze weg was de rechtstreekse verbinding tussen de Abdij van Sinnich en Remersdaal. Dit traject staat op de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen ingetekend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de spoorlijn Aken-Tongeren aangelegd en wordt deze voetweg doorsneden, waardoor hij zijn verbindende functie verloor. De soortensamenstelling bestaat uit zware hakhoutstoven van linde, hakhout van gewone es, knotbomen van gewone haagbeuk, meidoorn, zomereik, gewone hazelaar, veldesdoorn, zoete kers en sleedoorn. Een geknotte haagbeuk is tevens een hoekboom.


ID: 131839 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Stationsstraat (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant als hoekboom bij enkele agrarische percelen, voor het vastleggen van kadastrale percelen.


ID: 132348 | Landschappelijk element

Opgaande fijnspar als hoekboom

Steenbos (Voeren)
De opgaande fijnspar is aangeplant als hoekboom op de perceelsgrens van twee akkerlanden.


ID: 131831 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Ulvend (Voeren)
De opgaande es is aangeplant in de hoek van een weiland, bij het gehucht Ulvend. De hoekboom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 304886 | Landschappelijk element

Geknotte winterlinde

Ulvend (Voeren)
Rond het gehucht Ulvend staat op de Kabinetskaart van de Ferraris een cluster van hoogstamboomgaarden ingetekend. Op alle latere kaarten zijn omhaagde hoogstamboomgaarden op de kaarten ingetekend. De geknotte winterlinde staat in de kadestrale perceelshoek van een van de hoogstamboomgaarden en doet hier dienst als hoekboom.


ID: 131872 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Veld (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant als een hoekboom van een grasland. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131874 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk met boomkruis als hoekboom

Veld (Voeren)
De opgaande haagbeuk is aangeplant op een kruispunt van onverharde wegen, aan de bosgrens net noorden van het Alsbos. In de boom is een houten kruis genageld. De boom staat tevens in de kadastrale hoek van het bosperceel.