667 resultaten
ID: 59949 | Bouwkundig element
Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.
ID: 60875 | Bouwkundig element
Molentjesstraat 22-24, 22B (Kortrijk)
Voormalige weverij A. Esquenet en zonen, opgericht in 1927 of 1928 en werkzaam tot 1981. Dieper in gelegen conciërgewoning met bijhorend atelier. Villa-achtige woning opgetrokken in rode baksteen en getypeerd door het gebruik van lichtere baksteen voor lateien en venster- en deuromlijstingen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Geprofileerde rondboogdeur.
ID: 59990 | Bouwkundig element
Moorseelsestraat 25 (Kortrijk)
Weverij met werkhuis van 1929, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Thans witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zaagtanddaken met aan de noordzijde glas. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige drielichten met traliewerk.
ID: 59530 | Bouwkundig element
Nijverheidskaai 1-3 (Kortrijk)
Voormalige weverij en spinnerij "Boutry-Van Isselsteyn en Cie" opgericht in 1864. Later overgenomen door L. De Kien (circa 1880-1979). In 1894 verhogen van fabrieksgebouw, in 1908 aanpassen van ramen, in 1931 verhogen van fabriek naar ontwerp van ing. G. Demets, in 1937 bouwen van weverij naar ontwerp van G. Demets, in 1944 heropbouwen van gevel uitgevende op koer naar ontwerp van L. Van Maercke.
ID: 305905 | Bouwkundig element
Oliemolenstraat (Kortrijk)
De site Ameye is een vlasverwerkingsbedrijf dat in 1896 in Bissegem werd opgericht. De bedrijfsgebouwen werden gebouwd en verbouwd tussen de oprichting van het bedrijf en de jaren 1940.
ID: 60056 | Bouwkundig element
Overleiestraat 15-17 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met bijhorende conciërgewoning met een lijstgevel in neoclassicistische stijl en dieper in gelegen koetshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en voormalige textielfabriek. In 1850 werd het huis vergroot en in deze periode kwam het Louis-Philippe-uitzicht vermoedelijk tot stand. In 1878 werd nummer 15 voorzien van een nieuwe voorgevel naar ontwerp van L. Deseyn. In 1882 werd het herenhuis uitgebreid en werd de weverijzaal achter nummer 15 gebouwd.
ID: 60088 | Bouwkundig element
Pieter de Conincklaan (Kortrijk)
Gebouwen van de Algemene Jutemaatschappij, later ook Vetex: in 1923 ververij (?); in 1931 afsluitingsmuur en in 1937 uitgebreid met een spinnerij voor Vetex naar ontwerp van ing. G. Demets; heden worden een aantal bedrijfsgebouwen gesloopt voor woonproject.
ID: 60783 | Bouwkundig element
Roeselaarsestraat 6 (Kortrijk)
Voormalige vlasroterij thans in gebruik als bedrijfsgebouwen. Behouden schuren, schoorsteen en roterij.
ID: 60248 | Bouwkundig element
Spinnerijkaai 43-45 (Kortrijk)
Voormalige Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop, volgens kadastrale gegevens vóór 1910 gebouwd door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw in dezelfde stijl uitgebreid. Spinnerijgebouw van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur, met een bakstenen hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak. Het volume wordt gemarkeerd door bakstenen torens en een gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw.
ID: 60258 | Bouwkundig element
Spinnerijstraat 107 (Kortrijk)
Algemene Fluweelweverij, thans Kortrijkse Kunstinrichting en Kunstatelier 't Kanaal. De bedrijfsgebouwen en gronden situeren zich tussen de weg Kortrijk-Stasegem en het kanaal Kortrijk-Bossuit. De bouwvergunning voor de weverij met portierswoning werd verleend in 1929. De bouwheer was Tony Herbert en de architect G. Wijn (Antwerpen).