Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 76039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.


ID: 76291 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

Landsdijk 74 (Assenede)
Neotraditioneel gebouw, gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect H. Valcke, ontwerper van de nieuwe parochiekerk en gebouwd op hetzelfde perceel. Achterin gelegen alleenstaand gebouw met voortuin, van de straat afgesloten door een haag en ijzeren hek op lage bakstenen voet. Verzorgd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 76021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Nieuwe Boekhoutestraat 3 (Assenede)
Het vrijstaande, op een terp tussen twee belangrijke dorpsstraten ingeplant herenhuis van 1857 met aansluitende tuin, heeft een imposant en beeldbepalend karakter. Het typische dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak en is opgetrokken in neoclassicistische stijl.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 79289 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Heye

Oudenaardsesteenweg 566-568, 566A (Avelgem)
Beeldbepalend en imposant landhuis (nummer 566). In 1957 werd het kasteel ingericht als schoenenfabriek. Gelegen te midden van park aan de straat afgezet door gewitte bakstenen muur op gepikte plint. Muur geritmeerd door steunberen. Aflijnende muizentandfries. Centrale poort met korfbogige doorgang naar huis in het park met vijver (nummer 568). Dwars op de straat staat ingeplante hovenierswoning.


ID: 46367 | Bouwkundig element

Eclectisch landhuis

Burgemeester van Gilsestraat 4 (Baarle-Hertog)
Eclectisch landhuis, opklimmend tot circa 1891, voorheen eigendom van de familie van Gilse; grote omringende tuin met smeed- en gietijzeren pijlpunthekken aan de straat.


ID: 52227 | Bouwkundig element

Hoeve met Kempische schuur

Bosstraat 30 (Balen)
Hoeve met vrijstaande Kempische schuur ten zuidwesten, gelegen in een bocht van de weg en aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Boomgaard en omhaagde moestuin ten zuiden.


ID: 52195 | Bouwkundig element

Kasteel De Most

De Most 3-4 (Balen)
Kasteel opklimmend tot 1876-1878 toen een nieuw kasteel gebouwd werd ter vervanging van een ouder buitenverblijf. Tegelijkertijd werd het park aangelegd en werden paardenstallen gebouwd.


ID: 52209 | Bouwkundig element

Heilige Odradakapel

Halflochtdijk (Balen)
De Heilige Odradakapel dateert volgens de literatuur van 1896 en werd opgericht in de omgeving van het zogenaamde Hof van Scheps waar de Heilige eertijds resideerde.


ID: 52236 | Bouwkundig element

Boskapel

Lichtenboslaan (Balen)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, van 1841, zie traliewerk deur, en gelegen te midden van een ten dele beboomd parkje.