Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 15849 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oerenstraat 16 (Alveringem)
Nog deels omwalde (rest van een met knotwilgen omzoomde wal ten noorden en ten westen van huis) hoeve met losse bestanddelen, midden poldervlakte. Boerenhuis met voorliggend bakhuis en siertuintje op terp; nutsgebouwen gegroepeerd rondom verhard neerhof met vaalt. Ten noordwesten van erf, boerenhuis van links twee traveeën van lager woongedeelte + drie traveeën + twee traveeën van rechts gelegen opkamer en één bouwlaag onder gebogen zadeldak uit de 18de eeuw. Oostelijke begrenzing van neerhof gevormd door stalgebouw. Ten zuiden, versteend bakhuis.


ID: 16106 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen en omgeving

Oerenstraat 20 (Alveringem)
Ten westen van kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, midden de poldervlakte. Boerenhuis op omwalde terp, bereikbaar via een tweeledige boogbrug van baksteen, gemarkeerd door vierkante pijlers met vlakke dekplaat. Een populierenrij bakent de perceelsgrens af en knotbomen markeren de grachten.


ID: 132032 | Landschappelijk element

Opgaande beukenrijen bij kerkhof Gijverinkhove

Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Het kerkhof is aan de buitenzijde afgeboord met een dubbele bomenrij van beuk. Het is als dreef tevens de toegangsweg naar de achtergelegen beschermde pastoriesite. De boomsoortenkeuze is voor de streek atypisch, doorgaans worden de kerkhoven in de Westhoek beplant met bomenrijen van geleide of gekandelaarde linden.


ID: 132034 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij toegangsdreef naar de kerk

Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Twee linden vormen een relict van de toegangsdreef naar de Sint-Petruskerk. Het zijn hier vermoedelijk nog de enige getuigen van de oorspronkelijke lindenbeplanting rondom het kerkhof, die inmiddels bestaat uit bomenrijen van beuken.


ID: 15918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve 't Kasteelhof

Roesbruggestraat 56 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom deels begrind, deels gekasseid erf. Ten noorden achter het boerenhuis, met knotwilgen afgezoomd overblijfsel van de omwalling. Ten zuiden ligt in het weiland een relict van een tweede omwalling. Zou oorspronkelijk dubbel omwald zijn geweest volgens de bewoners.


ID: 16152 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Roggestraat 11 (Alveringem)
Boerenarbeidershuisje met achterliggende weilanden, grotendeels afgezoomd met abelen; rest van wal ten zuidoosten; moestuin aan straatzijde.


ID: 16381 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rozendaalstraat 5 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen zonder specifiek erf; voorliggende boomgaard afgezet met doornhaag en wilgen. Boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën met opkamer rechts en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met kort overstekende rand, deels mank wegens uitbouw aan noordkant, uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?).


ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


ID: 16122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen en waterput

St.-Rijkersstraat 49 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen en rest van omwalling ten zuidoosten, gelegen midden weiden. Mooi perspectief op kerk en molen van Alveringem. Vrij gaaf bewaard boerenhuis met streekgebonden karakter. Twee lindes op het erf bij de woning.


ID: 16088 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom rechthoekig onverhard erf; bakstenen voetpaden. Moestuin links van het boerenhuis. Ten noordwesten, rest van omwalling. Ten westen, met doornhaag omzoomde boomgaard. Ten noordwesten, boerenhuis van een opkamertravee links + vijf traveeën en één bouwlaag onder mank (wegens recente uitbouw) zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?).