Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 9013 | Bouwkundig element

Grafkapel De Kalvaer

Gentweg (Herzele)
De grafkapel De Kalvaer dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.


ID: 88469 | Bouwkundig element

Houten kruis met beeld

Huigeveldstraat (Herzele)
Houten kruis met gepolychromeerd pleisteren Christusbeeld, uit de 20ste eeuw.


ID: 8993 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis met kerkhof

Huigeveldstraat 1 (Herzele)
Voorheen afhankelijk van de abdij van Nijvel. Oude kerk uit de 12de en 13de eeuw. Heden naar het westen georiƫnteerde neoclassicistische kerk gebouwd in 1846-48 met integratie van de toren van 1635 van de vroegere kerk. Omringend kerkhof met graftekens.


ID: 200961 | Bouwkundig element

Neogotisch kruisbeeld met taxusbomen

Kauwstraat (Herzele)
Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen.


ID: 9050 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina met kerkhof

Kloosterberg 1 (Herzele)
Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde. Neoclassicistisch kerkgebouw uit 1835 met bewaarde ingebouwde, gotische westtoren, met een onderbouw uit de 14de eeuw, onder ingesnoerde achtzijdige spits van 1576. Op het kerkhof een collectie graftekens.


ID: 216022 | Bouwkundig element

Veldkruis

Merehoekstraat (Herzele)
Veldkruis van het type herinneringskruis opgesteld langs een veldweg, in het verlengde van Merehoekstraat.


ID: 32696 | Bouwkundig element

Wegkruis

Eikelstraat (Heuvelland)
Kruisbeeld, gelegen aan de voet van de Zwarte Molenberg, op het kruispunt bij de Bellestraat en de Eikelstraat. In 1909 opgericht ter nagedachtenis van drie geestelijken, die aldaar in de tweede helft van de 16de eeuw werd en terechtgesteld.


ID: 201032 | Bouwkundig element

Wegkruis

Houthemstraat (Heuvelland)
Op de glooiing gelegen calvarie. Hoefijzervormige parterre afgezet met populieren. Centraal calvarie bestaande uit ijzerzandstenen rotsblokken, waarboven een Christus aan het kruis (beton + gietijzer).


ID: 130518 | Landschappelijk element

Drie kaarspopulieren bij calvariekruis

Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Drie opgaande Italiaanse populieren aangeplant bij de Calvarie, aan het kruispunt van de Kauwakkerstraat en de Zwartemolenstraat.


ID: 201000 | Bouwkundig element

Calvarieberg

Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Calvarie gelegen aan de tweesprong bij de Zwartemolenstraat. Gekasseid voorerfje afgezet met laag ijzeren hek, ten zuiden ervan plantsoen met verschillende struiken en enkele bomen. Te midden calvarie op sokkel van rotsblokken. IJzeren kruis met dito Christus.