Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 35407 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Landegem en gemeenteschool

Vosselarestraat 20 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis en - school, thans openbare bibliotheek en school. Nummer 18: klein gebouwtje, eerst gemeenteschool en na 1918 gemeentehuis; slechts één travee en één bouwlaag met trapgeveltje in neotraditionele stijl.


ID: 300409 | Bouwkundig element

Dorpskern Denderleeuw

Denderweg, Dorp, Moreelstraat, Pastorijweg (Denderleeuw)
Van de historische dorpskern van Denderleeuw bleven verschillende elementen gaaf bewaard ten westen van de Dender.


ID: 48070 | Bouwkundig element

Stadslagere jongensschool

Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.


ID: 48731 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Denderbellestraat 2A (Dendermonde)
Aan de straat gebouwde onderwijzerswoning van 1900 met links aanpalende poort met toegang tot de achterliggende eigenlijke schoollokalen bestaande uit drie lange vleugels rondom een ruime rechthoekige geplaveide speelplaats. De school werd gebouwd in 1900 door bouwkundige Al. Sterck; in 1954-1955 achteraan uitgebreid met twee haakse vleugels aan weerszij van de speelplaats, naar ontwerp van architect Fr. Van Severen.


ID: 48515 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool

Dokter Haekstraat (Dendermonde)
In binnenblok gelegen gebouwen aan verharde speelplaats. Schoolgebouwen volgens de literatuur opgetrokken circa 1842 door het gemeentebestuur van Grembergen, schuin achter de aloude herberg "de Croone".


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 48362 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Heidestraat 69 (Dendermonde)
Voormalige gemeenteschool voor jongens, daarna openbare bibliotheek. Volgens het stadsarchief gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect Julien Verschelden (Gent) uit 1926, onder leiding van architect Frans Van Severen (Dendermonde).


ID: 48374 | Bouwkundig element

Lagere school

Hoofdstraat 18 (Dendermonde)
In 1903 opgericht door zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas op verzoek van monseigneur Stillemans als gemengde lagere school. De oorspronkelijk gebouwen naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas, bestonden uit twee schoollokalen en een klein verblijf voor de zusters, meermaals verbouwd en uitgebreid. Haaks op de straat ingeplant gebouw, bestaande uit drie onderscheiden volumes, aan ommuurde speelplaats.


ID: 48449 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Kloosterstraat 25 (Dendermonde)
De huidige schoolgebouwen dateren van 1928 en werden gebouwd naar de plannen van bouwmeester De Coene uit Sint-Gillis. Schoolgebouw gelegen aan de Kloosterstraat met achterliggende speelplaats. Eénlaagse bruinbakstenen constructie samengesteld uit een langgerekt hoofdvolume van elf traveeën met twee éénlaagse zijvolumes. Jonger en kleiner schoolgebouw dwars op het hoofdvolume.


ID: 48610 | Bouwkundig element

Klooster met school

Mespelarestraat 126 (Dendermonde)
Klooster met school, opgetrokken in 1910 door toedoen van pastoor A. Uyttenhove en in gebruik genomen in januari 1911. Gebouwen in U-vorm rond een koer, met aan de straatkant het voormalige klooster van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in kunstleien.