Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 77850 | Bouwkundig element

Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.


ID: 79811 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lissewege

Stationsstraat 27 (Brugge)
Gemeentehuis gebouwd in 1927. Diephuis met sobere verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevel.


ID: 29895 | Bouwkundig element

Consulaat van Genua en woning van de consul

Vlamingstraat 33 (Brugge)
Hoekpand bij Grauwwerkersstraat teruggaand tot 1399 met bijhorend huis van de consul van Genua gebouwd in 1441.


ID: 29930 | Bouwkundig element

Lyceum Hemelsdaele

Wapenmakersstraat 12-14 (Brugge)
In opdracht van Baron de 't Serclaes wordt een imposant herenhuis gebouwd naar ontwerp van architect I. Alleweirelt (Brugge) .


ID: 82239 | Bouwkundig element

Rasp- en gasthuis

Werkhuisstraat 9 (Brugge)
Wellicht gebouwd circa 1770 als uitbreiding van het rasp- en gasthuis, gelegen aan de Nieuwe Gentweg. Herbestemd als administratief complex.


ID: 83073 | Bouwkundig element

Herenhuis

West-Gistelhof 2 (Brugge)
Voormalig woonhuis van de Spaanse consul Gonçalo de Aguilera (circa 1510-1595). Monumentaal hoekpand op U-vormige plattegrond.


ID: 75142 | Bouwkundig element

Vrouwengevangenis

Zandstraat 148 (Brugge)
Vroeger refuge of vrouwengevangenis, nu opvangcentrum voor illegalen. Groot complex bestaande uit verschillende vleugels, gelegen op het kruispunt van de expresweg en de Zanstraat. In de jaren 1902-1914 gebouwd op de Hospice-gronden. Gebouwd naar ontwerp van bouwmeester en stadsarchitect Charles De Wulf (Brugge).


ID: 79751 | Bouwkundig element

Hoeve De Linde en parkbegraafplaats met crematorium

Zeelaan 2 (Brugge)
Domein eigendom van Stad Brugge bestaande uit de hoeve, een parkbegraafplaats, een administratief gebouw en een crematorium.


ID: 44529 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Opdorp

Dries 70 (Buggenhout)
Het gemeentehuis uit 1909 werd opgetrokken in een eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken, naar ontwerp van architect Clement Sterck. Het aanvankelijk vrijstaand gebouw werd eerder als rijwoning geconcipieerd met enkel een uitgewerkte straatgevel. Het gebouw telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 44571 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kerkstraat 15 (Buggenhout)
Ensemble van oorspronkelijk vijf woningen voor rijkswachtfamilies, opgericht in 1913. Gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met kleurrijke voorgevel van oranjerode baksteen.