Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 47739 | Bouwkundig element

Kasteel Dubois

Leo Duboisstraat 41 (Lebbeke)
Opvallend ingeplant kasteeltje uit 1873 in een ruime beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken. Huidig uitzicht met kasteelallure van 1913 door toevoeging van het arduinen bordes en de ronde toren met belvedère.


ID: 47820 | Bouwkundig element

Hoeve Het Motteken

Mottekensstraat 12 (Lebbeke)
Omgracht semi-gesloten hoevecomplex met hoevegebouwen ingeplant op de voorste helft van het omgrachte erf. Het voormalige brouwershuis van 1905 is opgevat als een vrijstaand burgerhuis met voortuin en aan de achterkant aansluitende bedrijfsgebouwen: het oude vroegere boerenhuis, voormalige brouwerijgebouwen met rest van de aanvankelijke stokerij en brede dwarsschuur met aanpalende lagere L-vormige stalvleugel.


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 47863 | Bouwkundig element

Villa De Olmen

Nieuwstraat 83 (Lebbeke)
De riante villa De Olmen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van Carlos Malfait, is in de regio van Dendermonde een zeldzaam voorbeeld van landhuisarchitectuur representatief voor het interbellum: naar stijl zijn elementen verenigd van de pittoreske cottagebouw van de art deco met een sobere decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 47864 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Hart

Olmendreef (Lebbeke)
Voormalige wijkkapel in begin jaren 1920 gebouwd door de brouwersfamilie Callebaut, uit dank omdat hun fabrieksgebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet vernield werden.


ID: 47757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteeltje De Naeyer-Legin

P.F. De Naeyerstraat 9 (Lebbeke)
Achterin gelegen eclectisch kasteeltje met neorenaissance invloed, in omringende tuin afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers, volgens het kadasterarchief opgericht in 1913 door de familie P. De Naeyer-Legin op een deel van hun fabrieksterrein, volgens literatuur naar plannen van aannemer-architect Edmond Van den Heule.


ID: 47759 | Bouwkundig element

Hoeve

Poelstraat 12-14 (Lebbeke)
Hoevetje, in U-vorm ingeplant aan de straat, met binnenerf afgesloten door een ijzeren hek en bakstenen muur, volgens het kadasterarchief met woonhuis uit begin 19de eeuw, toegevoegde schuur in 1874 en 20ste eeuwse verbindingsvleugel achteraan.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.


ID: 9092 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteeldreef 30 (Lede)
Herenhuis met symmetrische aanbouwen onder mansardedaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het voortuintje is van de straat afgesloten door middel van een arduinen balustrade met sierhek.


ID: 9093 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteeldreef 32 (Lede)
Herenhuis met voortuin en hek aan straatzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw.