Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 70028 | Bouwkundig element

Brouwerij 't Damberd

Hogebrugstraat 1 (Lo-Reninge)
Brouwerij zogenaamd 't Damberd confer gezandstraald glas in het bovenlicht van de deur. De brouwerij heeft een erg belangrijke ligging net ten westen van en buiten de stadsomwalling en de Westpoort met de Caesarsboom. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1449 en bewaart zijn 17de-eeuws hooghuis.


ID: 70041 | Bouwkundig element

Burgerhuis Camerlynck

Hogebrugstraat 27 (Lo-Reninge)
Burgerhuis Camerlynck in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de 19de eeuw, destijds drukkerij en woning van rijksveearts. Het huidige huis heeft wellicht nog een kern die tot voor 1835 opklimt. Bakstenen lijstgevel afgelijnd door kroonlijst op klossen, pannen zadeldak.


ID: 70048 | Bouwkundig element

Hoeve

Kiviethoek 1 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enkele losstaande bestanddelen op een groot rechthoekig perceel met boomgaard. Het omwald opperhof betreedt men via een ijzeren hekken tussen twee bakstenen postamenten, rechts met aanleunend halfrond hondenhok. Links bevindt zich het voormalig melkhuisje. Ten zuiden is tegen het boerenburgerhuis een ast aangebouwd. Het ten noorden aansluitende bakhuis dateert van circa 1866.


ID: 70206 | Bouwkundig element

Margrietmolen

Lindestraat 5 (Lo-Reninge)
De Margriet- of Machuutmolen is een stenen bovenkruier van het type grondzeiler, die dienst deed als korenmolen. De Margrietmolen werd omstreeks 1870 opgericht door Arsène Couzyn, ter vervanging van de 400 meter oostwaarts gelegen Hullebrugmolen. De van de oude molen bruikbare onderdelen, voornamelijk van het draaiend werk, werden bij de bouw van de grondzeiler gerecupereerd.


ID: 70209 | Bouwkundig element

Markeymolen

Lobrug (Lo-Reninge)
De Markeymolen, gelegen ten westen van de Lovaart op een lage molenbelt, is een standaardmolen met gesloten voet. Functioneel behoort de windmolen tot de korenmolens.


ID: 70062 | Bouwkundig element

Brouwerij Sint-Jozef

Markt 17A (Lo-Reninge)
Oorspronkelijk typisch 19de-eeuws brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag met poortdoorrit, kelderluiken en trapje naar de centrale deur, witgeschilderde baksteenbouw, halfronde venstertjes met kleine roedeverdeling in de halve verdieping.


ID: 70069 | Bouwkundig element

Brouwerij Verlende

Noordstraat 3 (Lo-Reninge)
Het huidige hotel gaat terug op de voormalige nu zwaar verbouwde 19de-eeuwse brouwerij Verlende. Bewaard ijzeren hekken aan de straat, toegangsdreef met oude linden. De site van deze brouwerij gaat terug op een woongedeelte van de abdij aangeduid op een schilderij van de Sint-Pietersabdij uit 1648.


ID: 70306 | Bouwkundig element

Tempelaeremolen, herenhuis en maalderij

Tempelare 1 (Lo-Reninge)
Herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak. Dit behoorde wellicht tot de Tempelaer molen, die later uitgroeide tot de huidige maalderij confer links de roodbakstenen loodsen uit de jaren 1920 en de recentere industriegebouwen.


ID: 70322 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Zwartestraat (Lo-Reninge)
Mechanische maalderij met markerende schoorsteen, grotendeels heropgebouwd in de jaren 1920. De maalderij vormt een eenheid met het samenstel van burgerhuizen aan de Dorpplaats nummers 2-3 op de hoek met de Zwartestraat nummer 3 voorheen Herberg St-Hubert.


ID: 34204 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Bastelare 120 (Lochristi)
Gerenoveerde voormalige hoeve gebouwd in L-vorm, deels omheind door een meidoornhaag. Bij de straat ingeplant boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak en haaks achter aansluitende lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met gepikte plint.