Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 133243 | Landschappelijk element

Bomencirkel van opgaande linden bij Kasteel Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
Ten noordoosten van het kasteel, rond een heuvel bij de historische omgrachting, staat er een bomencirkel van opgaande lindes.


ID: 306694 | Bouwkundig element

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.


ID: 300193 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje in park Vilain XIIII

Dreef 148 (Maasmechelen)
Aan de rand van de walgracht van het kasteel Vilain XIIII staat een imposante tamme kastanje met een omtrek van 575 cm. Onder de boom groeien voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes.


ID: 200287 | Bouwkundig element

Drie linden en dorpspomp

St-Pietersstraat (Maasmechelen)
In Leut is het dorps- en kerkplein niet aangepast door grote stedebouwkundige of verkeerstechnische ingrepen.


ID: 308323 | Landschappelijk element

Ontginningsrelicten bij Heiwijk

Weg naar Zutendaal (Maasmechelen)
Op het domein dat deel uitmaakt van de vroegere ontginningshoeve Heiwijk zijn nog een aantal landschapselementen aanwezig die getuigen van de 19de-eeuwse ontginningsperiode. Het betreft lijnaanplantingen en een aarden wal met opgaande zomereik die een historisch blok cultuurland markeren.


ID: 133256 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Weg naar Zutendaal 310 (Maasmechelen)
Kaphaag van haagbeuk die de perceelsgrens markeert van een huiskavel bij een voormalig jachthuis, later omgevormd tot boswachterswoning.


ID: 131636 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij Kasteel Reesinghe

Maldegem (Maldegem)
Twee oude linden staan in het park bij de toegangsbrug over de historische omgrachting. Het zijn twee veteraanbomen die mits goede verzorging nog lange tijd kunnen deel uitmaken van het kasteelpark. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde, dat door de zuiverende werking van de bomen, de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131445 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting

Aalterbaan 157 (Maldegem)
Aan de achterkant van het huis Aalterbaan 157 wordt de zuiderzon afgeschermd door twee lindes. Het zijn leilindes, die op traditionele wijze in een verticaal vlak werden geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 304281 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel Reesinghe

Brugse Steenweg (Maldegem)
Een zandweg met een vierhonderd meter lange beukendreef is aangelegd vanaf de Brugse steenweg en flankeert er het kasteelpark. De dreef aangeplant met opgaande beuken loopt door tot in het achterliggende landschap en stopt bij de populierendreef. De dreef werd aangevuld met inboet van den, beuk en Amerikaanse eik. De bomenrijen zijn aangeplant met een tussenafstand van 8 meter tussen de rijen en met een plantafstand van 8 à 9 meter in de rijen.