Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7112 resultaten


ID: 132697 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.


ID: 9013 | Bouwkundig element

Grafkapel De Kalvaer

Gentweg (Herzele)
De grafkapel De Kalvaer dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.


ID: 131145 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen bij Groenlaan

Groenlaan (Herzele)
De Groenlaan, een openbaar plein met een uniforme en symmetrische beplanting van gekandelaarde platanen, is een relictvoorbeeld van een pleindorp dat terug gaat tot het ontstaan van Herzele en refereert aan het vroegere gemene gebruik van een aanvankelijk veel omvangrijkere zone.


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 131178 | Landschappelijk element

Taxusstruik bij oorlogsmonument

Hillegemplein 1 (Herzele)
Op het kerkhof, rechts van de toegang naar de kerk, en bij het oorlogsmonument staat een taxusstruik. Het gaat om een op enen gezette struik als kerkhofbeplanting.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.


ID: 8920 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 200961 | Bouwkundig element

Neogotisch kruisbeeld met taxusbomen

Kauwstraat (Herzele)
Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen.


ID: 9049 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
De kapel is gelegen op een helling in een open landschap en wordt omgeven door lindebomen. Een jaartal op een nis in de gevel dateert de kapel in 1781.


ID: 132702 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Korrestraat (Herzele)
Ten noorden van de parochiekerk, langs de Korrestraat, staat een opgaande linde die werd geplant als vredesboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.