Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 91213 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Koekelarestraat (Kortemark)
Elektriciteitscabine uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, in een bosje gelegen. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen, onder zadeldak gevat tussen aandaken met vlechtingen. Getoogde deur in een geriemde omlijsting met druiplijst.


ID: 91390 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Koordhoekstraat (Kortemark)
Elektriciteitscabine volgens kadaster daterend van 1927 en gebouwd in opdracht van de "Samenwerkende West-Vlaamse Electriciteitsmaatschappij" uit Diksmuide" Verankerde gele en rode baksteenbouw van twee bouwlagen, onder pannen zadeldak. Tuitgevels uitgewerkt met aandaken en betonnen afdekstenen. Getoogde deur in een geriemde omlijsting met druiplijst.


ID: 91223 | Bouwkundig element

Croonevoordebrug

Kronevoordestraat (Kortemark)
"CROONEVOORDEBRUG", zie naamsteen, herbouwd in 1955. De oorspronkelijke brug over de Handzamevaart lag een honderdtal meter noordwaarts (ter hoogte van Kronevoordestraat nummer 3). Aan deze "Langendambrugge" was ook een "landinghe" voorzien. In 1890-1891 wordt een bocht afgesneden en een nieuw stuk kanaal aangelegd en wordt de "ijzeren brug" gebouwd.


ID: 91218 | Bouwkundig element

Telefooncentrale Regie van Telegraaf en Telefoon

Kronevoordestraat 3 (Kortemark)
Telefooncentrale van de toenmalige Regie van Telegraaf en Telefoon, daterend uit de jaren 1950-1960 en gebouwd volgens standaardtype. Bruine baksteenbouw onder schilddak (rode Vlaamse pannen), gebruik van blauwe hardsteen voor plint en sierelementen.


ID: 91237 | Bouwkundig element

Station Handzame

Kronevoordestraat 61 (Kortemark)
Stationsgebouw van 1894, gelegen aan een zijweg van de Kronevoordestraat.


ID: 305510 | Bouwkundig element

Duitse waterput

Legestraat (Kortemark)
Duitse waterput uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91396 | Bouwkundig element

Brug over de Zarrenbeek

Molenstraat (Kortemark)
IJzeren leuning met geometrisch motief. Vermoedelijk daterend van eind 19de eeuw.


ID: 91046 | Bouwkundig element

Electriciteitscabines

Nieuwstraat (Kortemark)
Gebouwtjes rechts van de pastorie, volgens het kadaster in 1937 gebouwd door de "compagnie belge d'exploitations électriques" op grond van de kerkfabriek Kortemark als "elektriekkabienen".


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 91056 | Bouwkundig element

Industrieel-archeologisch gebouw

Oudstrijderslaan (Kortemark)
Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nummer 84 ( J. Segaert).